Папа Франциск е на 87 години и през последните години се бори със сериозни здравословни проблеми, които наложиха дори придвижването с инвалидна количка.

Сега обаче, главата на Римокатолическата църква започва най-дългото пътуване в своя понтификат.

От понеделник, 2 септември, папата се отправя на маратонска 12-дневна визита в четири страни от Югоизточна Азия и Тихия океан: Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Това е едно от най-дългите задгранични пътувания, на които някой папа се е отправял, и бележи най-далечното географско разстояние (32 814 км), което Франциск е изминал след избирането му през 2013 г., отбелязва CNN.

Знаковата визита ще позволи на папата да акцентира върху ключови теми като междурелигиозния диалог и опазването на околната среда. Пътуването също така подчертава значителна промяна, която се извършва в Римокатолическата църква: отправането на внимание към Азия.

В своитепредишни 44 чуждестранни посещения папата посети Южна Корея, Япония, Филипините, Тайланд, Мианмар и Бангладеш. Той също така назначи кардинали от Филипините (Луис Антонио Тагле) и Южна Корея (Лазар Ю Хонг Сик) на висши длъжности в централната администрация на църквата.

Католическата църква вече не е европоцентрична или западна институция, а такава, в която църквите в Азия, Африка и Латинска Америка имат все по-силен глас.

Франциск, който като млад е искал да бъде мисионер в Япония, неведнъж се е изказвал положително за църковни лидери, идващи от страни извън Европа.

„Азия винаги е била сред приоритетите на Франциск“, заяви пред CNN отец Антонио Спадаро, ватикански служител и близък съветник на папата.

Католиците в Азия често са малцинство, въпреки че често превъзхождат своите възможности, когато става въпрос за управление на училища и благотворителни дейности. „Папата се интересува не толкова от броя на католиците, колкото от тяхната жизненост“, допълва Спадаро, който ще придружава папа Франциск по време на пътуването.

Междурелигиозна декларация

Църквите в Азиясе фокусират върху диалога с другите религии - нещо, което ще е основна тема на визитата.

По време на престоя си в Индонезия, най-многолюдната страна в света с мюсюлманско мнозинство, папата ще участва в среща с религиозни лидери в джамията Истиклял в Джакарта, най-голямата в Югоизточна Азия.

След това ще подпише междурелигиозна декларация с великия имам на Индонезия и се очаква да посети и подлез, свързващ джамията и католическата катедрала в съседство, известен като „тунела на приятелството“.

„Индонезия и Сингапур са страни, в които необходимостта от договаряне на хармонично съвместно съществуване с другите религии и с по-широката общност е постоянна грижа“, казва пред CNN Кристина Кхенг, католически богослов от Сингапур, която преподава в Източноазиатския пасторален институт.

„Това, което се откроява, е диалогът в ежедневието, който католиците водят с хората от всички вероизповедания“. „Пулсът на църквите тук е доста по-различен от този, да речем, в Европа или САЩ, където въпроси като поляризацията, секуларизацията и злоупотребите доминират в заглавията на вестниците“, допълва още тя.

По думите на Спадаро, „папата има желание да даде сигнал за диалог с исляма“, и изтъква, че в Източен Тимор правителството е приело забележителен документ за човешкото братство – подписан от Франциск и великия имам на Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб.

Мишел Шамбон от Националния университет на Сингапур, който е експерт по азиатския католицизъм, посещението на папата ще помогне за изграждането на отношения и взаимно разбирателство с тези страни.

„Ключовото е, че Ватиканът не е европейска държава, той е много повече от това“, подчертава той.

Един гигант на заден план

Междувременно отношенията на Ватикана с Китай, официално атеистична държава, в която религиозните практики са силно ограничени от правителството, ще бъдат на заден план по време на визитата, тъй като папа Франциск продължава да се опитва да възстанови дипломатическите отношения с Пекин.

Католицизмът е едно от петте признати от държавата вероизповедания. Но в продължение на десетилетия санкционираните католически църкви се ръководеха от епископи, назначени от Пекин, а не от Светия престол, докато двете страни не постигнаха споразумение през 2018 г. Подробности за него никога не са оповестявани публично, припомня CNN.

Въпреки че споразумението между Светия престол и Китай беше подложено на критики, Ватиканът твърди, че то вече се отплаща, и се надява да открие постоянно представителство в Китай. Папата неведнъж е заявявал, че би искал да посети страната.

Поддръжниците на стратегията на търпеливата дипломация изтъкват подобрените отношения на Светия престол и с още една държава, управлявана от комунисти: Виетнам. След дългогодишни преговори миналата година папата успя да назначи първия постоянен посланик в столицата Ханой.

Дългото пътуване на Франциск ще го отведе и в част от света, изложена на риск от покачване на морското равнище и природни бедствия, като Папуа Нова Гвинея – страна на първа линия на климатичната криза. Папата настоява, че опазването на планетата е належащ морален въпрос, а пътуването му до Тихия океан е възможност отново да призове световните лидери да предприемат по-решителни действия.

Предприемането на това дълго пътуване сега, след повече от 11 години като папа, изпраща послание към онези, включително на висши нива в църквата, които се надяват, че този понтификат се изчерпва.

Според Спадаро, това подчертава „жизнеността на понтификата в този момент“.

Главата на Римокатолическата църква ще пътува както обикновено, с лекар и две медицински сестри, въпреки рисковете при толкова дълго и изтощително посещение на неговата възраст. Но папата е готов да поема рискове и да прави изненади, и е решен на едно от най-амбициозните пътувания в своя понтификат, допълва CNN.