Децата, които умират във войните, включително в Газа, са "малките Исусовци на днешния ден", а израелските удари там са довели до "ужасяваща реколта" от невинни жертви.

Това послание отправи за Рождество Христово Главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

В коледното си обръщение "Urbi et Orbi" (към града и света) висшият духовник нарече "отвратително" нападението срещу Израел, извършено на 7 октомври от бойци на Хамас и отново призова за освобождаването на около 100-те заложници, които все още се държат в Газа.

В речта си от централния балкон на базиликата "Свети Петър" пред хиляди хора на площада папата заяви още, че оръжейната индустрия в контролира "марионетките на войната".

87-годишният Франциск, който празнува единадесетата Коледа от своя понтификат, призова за прекратяване на конфликтите - политически, социални или военни, на места като Украйна, Сирия, Йемен, Ливан, Армения и Азербайджан и защити правата на мигрантите по света.

Папа Франциск призова за незабавен край на безсмислената война в Украйна Папата също така призова храните да не се използват

"Колко много невинни хора са избити в нашия свят! В утробите на майките си, в одисеите, предприети в отчаяние и в търсене на надежда, в живота на всички онези малки деца, чието детство е било опустошено от войната. Те са малките Исусовци на днешния ден", каза той, цитиран от Reuters.

Папата отдели специално внимание на Светите земи, включително и на Газа, където според палестински здравни служители израелските въздушни удари са убили най-малко 78 души в една от най-смъртоносните нощи на обсадения анклав в 11-седмичната битка на Израел с Хамас.

"Нека мирът дойде в Израел и Палестина, където войната опустошава живота на тези народи. Прегръщам всички тях, особено християнските общности в Газа и цялата Света земя", каза Франциск.

Той заяви, че "сърцето му скърби за жертвите на отвратителното нападение от 7 октомври" и отново призова за освобождаване на заложниците.

"Моля за прекратяване на военните операции с тяхната ужасяваща реколта от невинни цивилни жертви и призовавам за решаване на отчаяната хуманитарна ситуация чрез отваряне на пътя за предоставяне на хуманитарна помощ", каза той.

Невидимите герои на Газа: Над 100 убити хуманитарни служители на ООНТова е най-смъртоносната статистика за членове на ООН в диапазон от месец

Миналата седмица подкрепеният от ООН орган заяви в доклад, че цялото 2,3-милионно население на Газа е изправено пред кризисни нива на глад и че рискът от глад се увеличава с всеки изминал ден, отбелязва Reuters.

Ватиканът, който има дипломатически отношения както с Израел, така и с Палестинската автономия, вярва, че решението с две държави е единственият отговор на дългогодишния конфликт.

Папа Франциск призова за "настойчив диалог между страните, поддържан от силна политическа воля и подкрепата на международната общност".

Защо настоящата война между Израел и Хамас е най-кървавата от десетилетияПалестинските жертви вече надхвърлят общия брой на убитите палестинци през последните 15 години

Той посвети цял параграф от посланието си за Рождество на търговията с оръжие: "И как изобщо можем да говорим за мир, когато производството, продажбата и търговията с оръжия са във възход?", попита Франциск и призова за по-задълбочено разследване на търговията с оръжие.

"За нея трябва да се говори и пише, за да се разкрият интересите и печалбите, които движат марионетките на войната", допълни папата.