Арнолд Шварценегер се срещна с роднини на заложници на Хамас, отвлечени от Израел и сега държани в Газа.

Екшън актьорът, бивш шампион по културизъм и бивш губернатор на Калифорния, използва международната си известност, за да даде гласност в подкрепа на всички, чиито близки все още са в неизвестност след нападението на 7 октомври, съобщава Reuters.

Обявявайки се за "голям приятел на еврейския народ и Израел", Шварценегер отправи силно послание да не се изоставят всички онези, които остават в плен на групировката.

"Тук се намесвам аз, защото когато си знаменитост, имаш известна власт да общуваш с масите, тогава те показват много камери", заяви Шварценер.

Сред тези, които се срещнаха със звездата от "Терминатор", беше 27-годишният Бар Рудаеф, чийто баща, 61-годишният Лиор Рудаеф, е отведен от кибуца Нир Ицхак. Той заяви, че Шварценегер е бил един от любимите актьори на баща му.

"Спомням си, че гледахме заедно "Терминатор". И знам, че когато се върне, това ще предизвика усмивка на лицето му", каза Рудаеф.

Терминаторът без броня. Шварценегер говори за АрнолдАко искате Арнолд Шварценгер да направи нещо, кажете му, че е невъзможно. И гледайте какво става

Шварценегер се срещна и с Якоб Бохбот, 36 г., чийто брат Елкана Бохбот, 34 г., беше отвлечен от музикалния фестивал в Израел близо до границата с Газа, и с Ела Шани, 14 г., чийто братовчед Амит Шани, 16 г., беше отвлечен при нападението срещу кибуц Беери, отведен в ивицата Газа и освободен в сряда. Бащата на Ела, Ицик Козин, беше убит при нападението в кибуца.

Срещата беше организирана от Музея на толерантността в Йерусалим.

Шварценегер подари бронзови скулптури на орли на израелските семейства, които го посетиха в компанията му за видеопродукция в Санта Моника. От своя страна те му подариха метални плочки с надпис "Bring Them Home" (Върнете ги вкъщи).

С бронежилетка в кибуц: Мъск посети Израел след антисемитския скандалПосещението идва по време на пауза във военните действия с Хамас

Израел твърди, че Хамас, войнстващата групировка, която управлява Газа, е взела 240 заложници при нападението на 7 октомври, при което загинаха 1200 души и започна войната в Близкия изток.

По време на седемдневната пауза в сраженията, която приключи в петък, официални лица съобщиха, че 110 заложници - 86 израелци и 24 чужденци, са освободени в замяна на палестински затворници, а телата на двама заложници са били открити от израелските войски, допълва Reuters.

Всичко по темата за войната Израел-Хамас, започнала след атаката на 7 октомври, четете ТУК