През пролетта на 2022 г. Пентагонът отправя покана за среща към водещите лидери в отбранителната индустрия.

Целта на събирането е да се договори увеличаване на производствените им мощности, предвид нахлуването на Руси в Украйна. Един от изпълнителните директори обаче изразява колебанието си с аргумента, че не иска да остане със склад, пълен с ракети, когато боевете спрат.

Близо две години по-късно големите компании в областта на отбраната „пеят друга песен“, като очакват силно търсене през 2024 г., тъй като САЩ и техните съюзници се зареждат със скъпо оръжие и боеприпаси с оглед на по-агресивните действия на Русия и Китай, пише в анализ по темата Reuters.

Математиката е проста.

Например, за да се отговори на търсенето на противоракетна отбрана, производството на прехващачи Patriot за американската армия – снаряд, изстрелян към идваща ракета с цел да я свали, ще се увеличи от 550 на 650 ракети годишно.

Цената на всяка от тях е около 4 млн. долара, което означава, че само една оръжейна система може да увеличи продажбите си с 400 млн. долара годишно.

Надпревара за отбрана: MBDA има сериозни амбиции за небето над ЕвропаКомпанията е основен доставчик на германските въоръжени сили

Тъй като увеличаването на производствените обеми на по-старите системи винаги е по-изгодно от високите инвестиционни разходи, свързани с увеличаването на производството на нови системи, по-голямото търсене бързо ще се отрази на финансовите резултати.

Според оценките на Уолстрийт акциите на най-големите отбранителни компании, които през последните 2 години изпреварваха значително борсовия индекс S&P 500, се очаква да продължат да растат. Прогнозите са, че акциите на Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman ще нараснат с между 5 и 7% през следващите 12 месеца, докато индексът S&P се очаква да отбележи ограничени печалби.

Запасите от оръжия на САЩ не бяха "пълни" преди Русия да нахлуе в Украйна, коментира пред Reuters Ерик Фанинг, главен изпълнителен директор на Асоциацията на аерокосмическите индустрии на САЩ, и "противниците виждат, че запасите ни започват да се изчерпват".

В резултат на това, търсенето се стимулира от китайската агресия, страха от руска агресия и за подкрепа на съюзниците в Близкия изток, смята експертът.

От самолетоносачи до ракети: САЩ стъпват здраво в Близкия изтокВашингтон дислоцира в региона редица високотехнологични оръжейни системи

Производството на системи Patriot може да бъде разделено, за да се покаже как продажбите на основни продукти ще повлияят на редица компании. Като начало, RTX произвежда радарите и наземните системи, а Lockheed Martin ракетите-прехващачи от последно поколение.

RTX увеличи производството на пускови установки и системи за управление до 12 единици годишно. Една пускова установка и един радар струват по около 400 млн. долара.

Boeing заяви, че през следващите години ще увеличи производствения си капацитет в завода в Хънтсвил, Алабама, за сензори, които се използват за насочване на ракетите Patriot, с повече от 30%.

Друг сигнал за силно търсене е изоставането при ракетни двигатели, които се използват след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. В САЩ има два основни производители на ракетни двигатели - Northrop Grumman и L3Harris Technologies, които заявиха, че са отбелязали нарастване на търсенето.

WSJ за европейските армии: Празни арсенали и слаби бюджетиТревогата се засилва, тъй като Америка се придвижва към по-изолационна позиция, а потенциалната заплаха за Европа от страна на Русия отново се появява

От Northrop заявиха, че голяма част от увеличението се дължи на търсенето на техните ракетни двигатели и бойни глави в управляемите ракетни системи за многократно изстрелване (GMLRS), които се използват активно в Украйна. GMLRS са управляеми по GPS ракети с бойни глави с тегло 90 кг.

Lockheed Martin произвежда 10 000 ракети годишно и увеличава производството до 14 000. Според документи на армията средната цена на всяка от тях е 148 000 долара, а според анализ на Reuters, досега в Украйна са изпратени повече от 6100 такива ракети.

"Всеки ден, в който боеприпасите се изстрелват, засилва нуждата от съществени запаси", заяви Тим Кейхил, който ръководи подразделението за ракети и управление на Lockheed Martin – главен изпълнител на прехващачите Patriot и GMLRS. "И аз не виждам това да намалява.", допълва той.

Байдън поиска нови милиарди военна помощ за Израел и УкрайнаТова се случва в навечерието на най-голямата сухопътна офанзива на Израел в Газа от години

Ръководител на компания, която произвежда ракетни двигатели, заяви, че администрацията на Джо Байдън е дала приоритет на боеприпасите в искането си за бюджет на Пентагона за 2024 г. Той е очаквал увеличаване на обема на поръчките, след като договорите бъдат сключени след приемането на законопроекта за отбранителната политика на стойност 886 млрд. долара, известен като NDAA, или National Defense Authorization Act.

Бюджетът беше одобрен от Конгреса миналата седмица и се очаква Байдън да го подпише като закон в близко време, отбелязва Reuters.