За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове беше само началото.

Докато произведените в САЩ Abrams и германските Leopard вече се насочват към фронтовата линия след месеци на спорове между западните съюзници, военните плановици в Киев насочват вниманието си към това, което виждат като логична следваща стъпка в усилията си да отблъснат руските нашественици - доставки на съвременни бойни самолети, пише Politico.

Разговори на изданието с няколко западни военни служители и дипломати потвърждават, че вече е в ход дебат за снабдяването на Украйна с реактивни изтребители, прокарван от украински служители с подкрепата на ястребовите балтийски държави.

Дебатът вероятно ще се окаже по-спорен от този за доставката на танкове.

Много европейски служители и дипломати казват, че техните правителства вече не смятат идеята за невъзможна, но страховете от ескалация остават големи.

Русия изпраща бойни роботи на фронтовата линия в ДонбасЗаключителните тестове на Marker бяха обявени от руските държавни медии през юни 2020 г.

Вашингтон каза на Киев, че доставката на самолети е „забранена за момента“, казва цитиран от Politico дипломат. Той обаче добавя: „Миналото лято имахме червена линия и за HIMARS [ракетни установки за многократно изстрелване], което се промени. Същото след това стана и с бойните танкове.“

Друг високопоставен европейски дипломат също подчертава скоростта, с която доставките на западно оръжие ескалират, пише Politico.

Министрите на отбраната на страните съюзници на Украйна трябва да проведат нова среща на върха следващия месец в американската военна база Рамщайн, в югозападна Германия, където се очаква въздушната подкрепа да бъдат ключов фокус, допълва изданието.

Министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хьокстра каза пред парламента миналата седмица, че неговият кабинет ще обмисли доставката на изтребители F-16, ако Киев ги поиска.

Миналия месец словашкият министър на външните работи Растислав Качер каза пред "Интерфакс-Украйна", че правителството му е „готово“ да предаде изтребители МиГ-29 от съветската епоха на Киев и разговаря с партньорите от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски как да го направи.

Други високопоставени политици са далеч по-сдържани. Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността за доставки на изтребители в сряда, позовавайки се на необходимостта да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.

Няма път напред без риск: Готов ли е Берлин за отговорността си към Киев Германия има уникална историческа отговорност да помогне за защитата на свободна и суверенна Украйна, смята британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш


Някои високопоставени лица смятат, че дискусията следващия месец в Рамщайн ще бъде по-фокусирана върху изработването на план за действие в извънредни ситуации, в случай че изтребителите са спешно необходими в някакъв бъдещ момент, отколкото върху постигането на сделка за краткосрочни доставки.

Европейските съюзници на Украйна предвиждат конфликт, който може да продължи още три до пет години или повече, и има опасения, че Западът е близо до границата на това, което може да бъде предоставено, без да предизвика екстремен отговор от Москва.


В началото на миналата година западните съюзници постигнаха „неписано споразумение“ да не доставят на Украйна напълно изчерпателен пакет от военна помощ веднага след инвазията, от страх, че „ще предизвикат силен отговор от Русия“, казва друг високопоставен европейски дипломат, цитиран от Politico.

Идеята е, че Западът трябва да предоставя подкрепата си постепенно, като оценява руския отговор на всяка стъпка.

„Много западни страни смятат, че ако бяхме снабдили Украйна с цялото оборудване, което ни поискаха в първата фаза на войната, щеше да има силна руска реакция, включително ядрена. Може да наречете това процес на привикване от страна на Путин“, казва дипломатът.

В същото време видяхме стабилна възходяща тенденция в подкрепата на Запада: от противотанковите Javelin и преносимите системи за противовъздушна отбрана като Stingers, до HIMARS, ракетната система Patriot и танковете.

Войната на Путин обединява Европа, но подчертава зависимостта на ЕС от САЩЕнергийната криза не успява да възпре страните от ЕС да подкрепят Украйна, но мнозина се опасяват от безкраен конфликт, пише WSJ


Следователно "доставката на бойни самолети е само въпрос на кога“, прогнозира същият дипломат. Британският външен министър Джеймс Клевърли се срещна с високопоставени представители на САЩ във Вашингтон миналата седмица, за да обсъдят по-нататъшна военна подкрепа за Украйна, освен доставката на танкове. Говорейки след това, той отказа да каже дали тези разговори обхващат доставките на изтребители, касетъчни боеприпаси или ракети с голям обсег. „Няма да спекулирам какво би било естеството на бъдещата военна подкрепа“, каза той. „Нашата подкрепа се развива с развитието на войната и с развитието на изискванията на украинците“, каза той Във Великобритания обаче има и опасения, че обществената подкрепа може да намалее на фона на по-нататъшна ескалация. Страната би проявила по-голяма неохота да изпраща самолети, отколкото да дарява танкове и друга наземна военна техника, пише още Politico.

Европейските дипломати са съгласни, че Западът първо ще иска да изчерпи всички други възможности за въздушна подкрепа, включително повече атакуващи дронове и евентуално ракети с голям обсег. Вашингтон също наскоро одобри доставката на ракети Zuni от времето на Студената война, които украинската армия може да изстреля от своите самолети МиГ от съветската епоха.

Но същите дипломати посочват и неотдавнашните решения на САЩ като доказателство, че Вашингтон се готви за дискусия относно бойните самолети.


Топ 5 на армиите с най-много танкове Русия има най-многобройната танкова сила, но значи ли това, че тя е най-силна на бойното поле?

През юли Камарата на представителите на САЩ одобри 100 милиона долара за обучение на украински пилоти да управляват американски изтребители, а през октомври Украйна обяви, че група от няколко десетки пилоти е избрана за обучение със западни изтребители.

През август Колин Кал, заместник-секретар по отбранителната политика, каза пред репортери, че „не е изключено в бъдеще западните самолети да бъдат част от микса“ от оръжия, предоставени на Украйна.

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Ренизков, каза, че приоритетът на Киев след танковете е да осигури реактивни самолети и че „извиненията“ на неговите съюзници не са непреодолими. Западът сега е убеден в необходимостта внимателно, но последователно да повишава модерността на своите военни дарения, смята той.

Той каза, че украинските военновъздушни сили са насочили поглед към американските F-16 и F-15, но са отворени и за други. По-голямата част от F-15 и F-16, притежавани от САЩ, са разположени в други региони.

„Има почти 50 държави, които в момента използват F-15“, каза Сак. „Нито за секунда не вярвам, че Украйна не заслужава изтребители“.


САЩ и Германия са на крачка да изпратят модерни танкове на УкрайнаБерлин ще се ангажира да предостави около 14 танка Leopard 2 на Киев

Логистичен кошмар

Изпращането на бойни самолети обаче би било сериозно логистично начинание за съюзниците на Украйна.

F-15 и F-16 изискват дълги, висококачествени писти, каквито Украйна няма. Експерти казват, че за Русия би било лесно да забележи всеки опит за изграждане на оперативни бази и да ги удари.

Американските изтребители F-18 или произведените в Швеция Gripens биха били по-подходящи, казва Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въздушни сили в британския мозъчен тръст RUSI, тъй като те могат да излитат от по-къси писти и изискват по-малко поддръжка. Но има относителен недостиг и на двата бойни самолета.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон каза пред Politico в сряда, че Швеция „няма незабавни планове да изпрати Gripen в Украйна“.

Други бойни самолети, като произведените във Франция Rafales, може да изискват значителен брой западни цивилни на земята в Украйна, за да ремонтират самолетите и да ги подготвят за полети. Тези хора автоматично биха станали мишени за руски атаки.

Попитан дали даряването на бойни самолети би представлявало ескалация, служител на френското правителство посочва, че Украйна вече е получила супер модерни оръжия от Запада, пише Politico.

„Казваме, че всичко, което изпращаме, трябва да е за отбранителни цели, но след като оборудването бъде доставено, то е в техните ръце“, казва служителят. „Аргументът, че Украйна ще има нужда от офицери от НАТО беше същият за Patriot. И все пак ги изпратихме.“

“Днес е ден на изключително добри новини за Украйна. Има танкова коалиция. Има решение за започване на доставка на танкове за нашата отбрана – модерни танкове”, заяви в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

"Най-важното сега е скоростта на обучение на нашите военни, скоростта на доставка на танкове в Украйна и обемът на поддръжката на танкове", добави той.