Папа Франциск, който избягва голяма част от привилегиите като Глава на Римокатолическата църква, е взел решение да опрости значително сложните погребални ритуали и да бъде първият понтифик от повече от век, погребан извън Ватикана.

Папата, който в неделя навършва 87 години, разкри плановете за погребението си в интервю за мексиканската телевизия N+ по повод празника на Дева Мария от Гваделупа, съобщи Reuters.

В интервюто с ватиканския кореспондент на телевизията, записано преди папата да оглави месата в базиликата "Свети Петър", Франциск изглежда възстановен от бронхитa, който прекара наскоро.

Запитан за здравето си, той отговаря:

"Чувствам се добре. Понякога ми казват, че съм неблагоразумен, защото ми се иска да се движа повече и да правя повече неща. Предполагам, че това са добри знаци, нали? Аз съм доста по-добре".

Бронхитът принуди Франциск да отмени пътуването си до Дубай този месец, за да участва в срещата на върха за климата COP28. През юни папата претърпя и операция за отстраняване на коремна херния и вече изглежда, че се е възстановил напълно от нея.

Изписаха папа Франциск от болницата, Миналата седмица той претърпя операция за отстраняване на херния

В интервюто висшият духовник обсъжда теми като здравето си, миграцията, отношенията си с покойния папа Бенедикт XVI и плановете си за пътуване.

Въпреки че здравето му е добро, той призна, че се налага да се справя с ограниченията на старостта.

Франциск разкри, че работи с церемониалния майстор на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на сложните, дълги погребални ритуали за папа, които са били използвани за неговите предшественици.

От избирането си през 2013 г. Франциск избягва пурпурната, обшита с кожа пелерина, а също така не носи златен кръст, но държи на врата си същия избледнял посребрен кръст, който е използвал като архиепископ на Буенос Айрес, допълва Reuters.

Ватиканът разкри за първи път с колко имота разполагаПо-голяма част от имотите на Светия престол са в Италия

Франциск заяви, че поради предаността си към Дева Мария, Божията майка, желанието му е да бъде погребан в римската базилика "Санта Мария Маджоре", където по традиция ходи да се моли преди и след всяко от чуждестранните си пътувания.

Очаква се самата погребална меса да бъде отслужена на площад "Свети Петър".

Много папи са погребани в криптите под базиликата "Свети Петър". Последният, погребан извън Ватикана, е Лъв XIII, който умира през 1903 г. и е погребан в базиликата "Свети Йоан Латерански" в Рим.

Да ограбиш Ватикана: Кардиналът, който можеше да стане папа, очаква присъдаТази седмица се очакват присъдите по делото, в което се появиха обвинения във ватиканска вендета, както и тайно записан разговор с папа Франциск

Франциск заяви, че е готов да се оттегли от висшия духовен пост – както направи предшественикът му Бенедикт през 2013 г., ако здравето му се влоши изключително много, но също така смята, че папските оставки не трябва да се превръщат в норма.

Папа Франциск сподели още, че се надява да осъществи три пътувания догодина – в Полинезия, в Белгия и в родната си Аржентина за първото си посещение там след избирането му през 2013 г.