Папа Франциск е обект на поредното фалшиво видео в което се твърди, че разкрива тайната си програма за измама и контрол над света и порицава християните за това, че гледат The Hobbit и Game of Thrones.

Видеото беше споделено във Facebook в началото на януари и е озаглавено The Real Truth About the Vatican and the Jesuit Priests (Истината за Ватикана и свещениците йезуити).

То е споделено над 20 000 пъти.

В клипа се казва, че това е "изповедта на папата пред света" и се иска от зрителите да го споделят надалеч и на широко, за да може всеки да "отвори очите си".

Във видеото се вижда как папата говори за кратко на английски език, след което преминава на италиански, придружен от английски субтитри.

Папа Франциск предупреди за „порочни“ опасности от изкуствения интелектСветият отец поднови призива си за регулация в световен мащаб

Според субтитрите след това той разкрива тайната си програма за обединяване на хората в единна световна религия.

"Така ще ги контролирам по-добре", казва папата, според текста под картината.

Видеото показва, че той прави странни твърдения за църквата и християнството, като казва, че католическите лидери са променили Божия закон "до голяма степен".

Ако това не е достатъчно шокиращо, той също така уж упреква християните, че гледат The Hobbt, Game of Thrones и Lego Movie, защото могат да служат само на един господар.

Как фалшива снимка на бебе под руините в Газа разпали социалните мрежиПо-голямата част от дезинформацията е свързана с използване на стари видеоклипове и изображения, публикувани към новини за конфликта между Израел и Хамас.

Нищо от това обаче не е вярно, защото субтитрите са напълно измислени

В 2:47 от клипа папата казва, че иска всички да му се покланят.

Но това не е вярно. Всъщност той говори за "peccati", италианската дума за грехове.

Това, което наистина заявява, е: "Una lunga strada di peccato comunitario" - "дълъг път на грехове, които всички споделяме".

След това в 5:14 субтитрите показват как папата казва, че Библията нарича Католическата църква "майка на блудниците".

Това отново не е вярно.

Вместо това папата изрича: "Нека изпитваме носталгия, защото това ще ни накара да прегърнем и възхваляваме Исус Христос като единствения Господ".

На английски език той моли християните да се намерят и прегърнат, както и да се поклонят на Исус като единствения Господар на историята.

Дори и крайният продукт да е доста груб, подобен тип видеоклипове дават представа за методите, които разпространителите на дезинформация използват, посочва Euronews.

Тръмп с белезници, папата с пухенка. Фейк реалността на AI ужасява медиитeСнимките варират от очевидно фалшиви до убедително реални и лесно заблуждават потребителите

Кой е артистът зад видеото с папата?

Обратното търсене на изображения показва, че клипът е от 2014 г. и наистина се отнася до посланието на папата за християнското единство.

В докладите от онова време се пише, че видеото е заснето с iPhone за конференция в САЩ.

Най-важното е, че в него не се споменава за тайна програма или забранени филми - само за християнско единство и любов.

Папата е повтаряща се жертва на фалшиви новини и дезинформация, особено с неотдавнашната експлозия на изкуствения интелект.

Снимка на епископа на Рим, облечен в модерно пухено яке, се разпространи миналата година, като бързо бе осъдена като AI изображение.

Неотдавна в интернет се разпространиха неверни твърдения, че папа Франциск носи LGBT кръст.

Всъщност става въпрос за многоцветен кръст, подарен му от латиноамериканското младежко духовенство.