Със сладкиши и подаръци президентът на Аржентина Хавиер Милей пристигна във Ватикана за първата официална среща със сънародника си папа Франциск, когото дълго време осмиваше, предаде Reuters.

По време на кандидатпрезидентската си кампания миналата година десният либертарианец Милей засипа Франциск с обиди, като го нарече "имбецил, който защитава социалната справедливост".

По-късно президентът на Аржентина смени тона си, тъй като се опитва да укрепи подкрепата сред консервативната си католическа база на фона на нарастващите предизвикателства в страната, посочва Reuters.

Двамата са разговаряли около един час, съобщава Ватикана, добавяйки, че президентът е обсъдил плановете си за справяне с икономическата криза в Аржентина в отделни разговори със заместника на папата, кардинал Пиетро Паролин.

В интервю за Rete 4 Милей заяви, че той и папата "са започнали да изграждат положителни отношения", след като е разбрал, че светецът е "най-важният аржентинец, лидерът на католиците по света".

"В резултат на това трябваше да преразгледам някои от позициите си", каза той.

Аржентина избра за президент политически двойник на Тръмп с радикални идеи В страна със 140% инфлация, където двама от всеки петима живеят в бедност, победата доказва, че на аржентинците им е писнало от досегашната политика

По време на интервюто Милей се описва като католик, който "леко" практикува и юдаизъм.

Той често се консултира с еврейски равин, който е негов духовен съветник и е номиниран за посланик на Аржентина в Израел.

Президентът и папата се срещaт в момент, в който Аржентина е изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам, с инфлация над 200%.

Запитан за обидите към папата от страна на Милей в миналото, ръководителят на ватиканската доктринална служба заяви, че Франциск "е човек, който изпитва голяма обич към всички, така че не може да става дума за някаква неприязън към него".

Римският епископ е възприел миналите коментари "като предизборна стратегия", заяви пред журналисти кардинал Виктор Мануел Фернандес.

Дори и папата да не харесва "някои политически и идеологически тенденции" в Аржентина, "той винаги ще бъде загрижен за тези, които страдат", добави той.

В дебюта си пред елита в Давос Хавиер Милей заяви, че Западът е в опасностЛибертарианският лидер обвинява международните организации, че са възприели

Аржентина на фокус

Франциск, бивш архиепископ на Буенос Айрес, разгневи някои свои сънародници, като не посети родината си, откакто стана папа през 2013 г.

Той заяви, че може би най-накрая ще пътува до "страдащата" Аржентина, въпреки че кардинал Фернандес казва, че не е ясно дали папското посещение ще се осъществи, отбелязва Reuters.

Осигуряването на такава визита може да бъде сериозен стимул за Милей, който се стреми да угоди на консервативните си католически поддръжници.

Франциск обаче е заявявал, че не желае да бъде експлоатиран от аржентинските политици.

В петък той каза, че "радикалният индивидуализъм" прониква в обществото като "вирус" - послание, което се разминава с радикалните инстинкти на Милей за свободен пазар.

Измамно видео показва папа Франциск и плана му за контрол над светаВ клипа се казва, че това е

Милей донесе сладкиши alfajores de dulce de leche и лимонови бисквити, които са любими на папата, пише още Reuters.

Франциск, който е на 87 години и трудно ходи, беше в инвалидна количка, когато отиде да поздрави Милей след службата.

Той се усмихна, протегна ръка и му каза: "Ти си си подстригал косата!"

Президентът, който все още поддържа нестандартна за политическия етикет прическа, се пошегува, че се е поправил, и попита дали може да прегърне и целуне папата.

Усмихнатият Франциск отговори: "Да, сине, да".