Всички сме чували за Камино де Сантяго в Испания - един от най-известните исторически поклоннически маршрути в света, наричан още Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела, пише Euronews.

Но ако търсите следващото си предизвикателство и искате нещо малко по-различно, защо не помислите за румънския Via Transilvanica. Маршрутът е с дължина 1400 км и е вдъхновен от испанския Камино де Сантяго - пресича Румъния от север на юг, криволичейки през 108 села и градове по пътя.

Идеята за този маршрут хрумва преди четири години на 52-годишния Алин Усериу като начин да изследва дивата природа и да съживи селските райони. Той иска да създаде нещо подобно на древния път на поклонниците до Сантяго или пък на огромния American Pacific Crest Trail.

Алин дори не подозира, че повече от 10 000 души ще се отзоват и ще помогнат за превръщането на тази мечта в реалност. Хората доброволно се включват да маркират маршрута през Карпатите и някои от най-зрелищните пейзажи на континента.

Четири години по-късно тази грандиозна задача най-накрая е изпълнена. За да отпразнува откриването на маршрута, Алин го изминава сам, като прекарва около 2 месеца в ходене от Путна в северната част на Румъния до крайната спирка на Via Transilvanica в Дробета-Турну Северин близо до сръбската граница.

Маршрутът е разделен на седем ключови региона, всеки от които има уникална кухня и култура. Пресичането на един регион изисква между 6 и 15 дни ходене пеша, но ако не разполагате с толкова време, може да се качите на колело и да изминете разстоянието много по-бързо.

Според колоездач цялата пътека може да бъде измината за 20 дни, ако не спирате твърде често.

Най-живописните велосипедни маршрути в ЕвропаЕлектронното издание Cycling Today представя 8 от най-живописните места за колоездене в Европа

Една от мисиите на Алин е да върне славата на красивите селски райони и на екотуризма, които са обезлюдени заради изселването на младите хора. В едно от 108 -те села, през които минава маршрутът - Сапарток, Раду Молдован превръща изоставена стара постройка в красива къща за гости. Пред Еuronews.com той споделя, че се надява Via Transilvanica и популяризирането му да помогне за развитието на неговото малко селце, което има население от едва двадесет и двама души.

Що се отнася до екотуризма, който включва запазването на местната архитектура и традиции, Усериу не смята, че ще бъдат достигнати мащабите на масовия туризъм, какъвто се наблюдава по черноморските плажове на Румъния.

„Задали сме максимален трафик до 300 000 души годишно и все още сме далеч от него“, казва той.