В навечерието на Олимпийските игри в Париж, градът получава все повече критики заради местните власти и бизнеси, които умишлено повишават цените на стоки и услуги за този период.

Пряко потърпевши от това са туристите и особено тези, които посещават френската столица за първи път, пише Euronews.

Те пристигат с идеализирана представа, очаквайки неземна красота на всяка крачка, менюта от световна класа и привлекателни французи, облечени в перфектен стил дори за най-обикновена разходка.

Като във всеки голям град обаче, това съвсем не е често срещано явление и някои туристи получават истински културен шок, когато романтичните им очаквания се сблъскат с реалността.

Какво е Парижки синдром

Всъщност, усещането дори има име – Парижки синдром.

Терминът е въведен от Хироаки Ота, японски психиатър, работил във Франция през 80-те години на миналия век.

Той се отнася най-вече за японските туристи (около 1,1 милиона посещават Париж годишно), но може да се отнася за чуждестранни посетители от всяка нация.

Туристическите агенци и лъскавите списания са склонни да представят Париж като перфектен метрополис, идеален за романтична почивка или културно пътуване с приятели.

Пристигайки на място обаче, туристите се разочароват от мръсната градска среда, непоносимия шум и проституция по улиците. Някои от тях са просто недоволни, но други могат да реагират много по-тежко. В някои случаи това усещане е толкова силно, че може да предизвика видими симптоми, като гадене, замайване, халюцинации и ускорен сърдечен ритъм.

Около 20 японски туристи са поразени от това състояние всяка година, казва администратор в японското посолство в Париж пред британския вестник The Guardian през 2006 г.

Струва ли си да посетите Париж въпреки всичко това?

Във форума на Reddit r/Paris коментаторите са много откровени относно причините, поради които посетителите могат да бъдат отблъснати от Града на светлините.

В една от темите потребител пита: "Парижани, защо според вас туристите, които посещават града за първи път, ще се разочароват от него?". Отговорите варират от "толкова много коли и толкова много хора" до посетители, които "не са третирани от двата милиона парижани като "крал на Великобритания", и "мръсотията" по улиците.

За да разберат, посетителите трябва да гледат сериала на Netflix "Емили в Париж" преди да се запътят към летището. Поредицата проследява перипетиите на 20-годишна американка, която се ориентира в романтиката, ресторантите и модата във френската столица, привидно през розови очила.

В другия край на скалата са положителнте качества на Париж. Потребителите казват, че отпиването на чаша шампанско – или Kir royale, в шикозно кафене на булевард, класическата закуска с кроасан или четенето на книга във френски парк наистина не може да се сравни с никой друг град.

Мит ли е, че Париж е скъп

Мненията по този въпрос са доста смесени.

"Обожавам Париж; мисля, че съм го посещавала повече от всеки друг град. Той е толкова лесен за разглеждане както пеша, така и с метро. Разнообразието от музеи е огромно и освен това можете да се храните евтино. Мисля, че е мит, че Париж е скъп. Сандвич за 8 евро от L'As du Fallafel в Маре е достатъчен за обяд и вечеря; всеки сладолед от Berthillon, който се намира на един скок през реката от книжарницата Shakespeare & Co, си заслужава 2,50 евро.", пише Хариет Ройтер Хапгуд.

Роузи Фрост не е толкова убедена.

"Беше интересно преживяване, но разбирам защо някои хора са разочаровани при посещението си, ако са имали приказна представа за града. Париж е наистина скъп и хотелите ми се сториха не толкова класни. Намирането на храна с диетични ограничения също не е лесно. Беше забавно да отида и да видя толкова известна дестинация, но не знам дали бих се върнала".

Ако Париж не ви харесва – не сте го опознали правилно

Да погледнете отвъд основните забележителности на Париж може да е ключът към това да се насладите на пътуването си.

"Целият град е толкова красив и добре планиран, че всъщност няма нужда да се качвате на Айфеловата кула или да влизате в Лувъра: пропуснете опашките, тълпите и цената на билетите и просто се разходете из кварталите, опитвайки евтина местна храна", предлага Хариет.

Иън Смит казва, че въпреки опашките пред музеите и понякога претъпканите ресторанти, Париж все пак си заслужава да бъде посетен.

"Хората, които не харесват Париж, не са го опознали правилно. Разбира се, отидете и посетете големите забележителности като Лувъра и Триумфалната арка, но истинското забавление е просто да бъдеш в Париж. Живях предградие една година и всеки уикенд бях в центъра. Нито веднъж не останах разочарован", казва той.

Ако не планирате прекомерно графика на посещението си и се оставите на течението, това може да се окаже отлично пътуване.

"Можете да се разхождате и просто да се натъкнете на най-красивите сгради и църкви, които не се споменават в нито един пътеводител, защото списъкът би станал твърде дълъг. Вземете чаша вино, наблюдавайте хората, спрете на някое изложение или пазар, и просто се потопете в града", съветва Иън.

"Той изобилства от неща, които можете да правите, без да се налага да планирате, и моля, помислете дали да не се откажете от обичайните туристически места (или поне от някои от тях)."