Ил дьо Франс и предградията на Париж предлагат освежаваща алтернатива на шумната и претъпкана с туристи столица за онези, които ще бъдат във Франция за Олимпийските игри през юли.

Представете си: събуждате се в лятна юлска сутрин, слънцето се промъква през завесите, птичките чуруликат и чувате конски тропот. Поглеждате през прозореца към двора, където ездач се връща в конюшнята след галоп в полето.

Настанили сте се в училището за езда Haras de la Clairière, което отдава стаи под наем в Airbnb само за 35 евро на вечер.

Вие сте един от 2,3 милиона души, които са си купили поне един билет за олимпийско събитие. И тъй като спортните прояви са разпръснати из целия парижки регион, предвидливо сте си запазили стая в някой от по-отдалечените от столицата райони, пише BBC.

Le Haras de la Clairière e на 60 км западно от Париж и въпреки че до Айфеловата кула се стига бързо (40 минути с влак от гара Gazeran до Gare Montparnasse, плюс 15 минути с метрото), той е удобен за олимпийските събития, които се провеждат западно от Париж, като колоезденето на Vélodrome в Saint-Quentin-en-Yvelines, конните състезания в парка на Версай или планинското колоездене в Élancourt.

В дните, когато нямате билети за Олимпиадата, можете да се разходите под дебелата сянка на дъбовете в гората Рамбуйе, която е по-голяма от самия Париж, да поплувате в езерото пред замъка или дори да посетите автентична ферма от XVIII век.

Airbnb, която очаква 500 000 резервации за Олимпийските игри, съобщава за голямо търсене в близост до местата на събитието в предградията.

Как може да се придвижване из Париж:

• От 20 юли до 8 септември регионалната транспортна служба ще предоставя с 15% повече влакови и автобусни услуги от обикновено.

• Между тези дати билетите за метрото/автобуса ще струват по 4 евро, а билетите "начало-край" за всяка точка на парижкия регион ще струват по 6 евро/48 евро за 10.

• Автобусните превози до и от летищата Роаси-Шарл дьо Гол и Орли ще струват 16 евро.

• По време на Игрите няма да се продават дневни или седмични карти за пътуване.

• За изчисляване на сложни комбинации от автобуси и влакове, транспортните приложения като Moovit и Citymapper ще ви бъдат изключително полезни. Например вече са отбелязали трикратно увеличение на отзивите за Вайр-сюр-Марн, където е морският канал за гребане и кану-каяк.

Дори ако се отправяте към събития в самия град, престоят в предградията е добър избор, тъй като е по-евтин, по-малко пренаселен с туристи и позволява да разгледате и други забележителности.

Общественият транспорт в Ил дьо е отличен. Мрежата е гъста и има 390 гари извън самия Париж.

Френският обществен транспорт е силно субсидиран, така че въпреки че цените на билетите са повишени за Игрите, билетът за пътуване "от начална до крайна точка" до всяка точка на Парижкия регион ще струва само 6 евро (или 48 евро за 10 души).

Това означава, че можете да пътувате например на 70 км на юг от Нотр Дам до община Фонтенбло, където има изключителен замък насред огромна гора, на цената на едно кафе.

Друга възможност е Версай, само на 15 минути с влак от центъра на Париж.

Или пък може да отидете в Сен Жермен-ан-Лайе, на 30 км северозападно от столицата: прекрасен старинен град с укрепен средновековен замък и често пътуващи влакове, с които можете да стигнете до центъра на Париж само за 90 минути.

Докато сте там, не пропускайте музея "Морис Дени" - бивша болница, която художникът постимпресионист купува и превръща в свой дом и ателие, където се намират някои от най-красивите му картини.

Източната част на Париж е мястото, където ще се проведе по-голямата част от Олимпиадата, като в предградията Сен Дени ще са лекоатлетическите състезания на Стад дьо Франс.

Ако предпочитате идилия, катедтаралният град Мо (където се произвежда сиренето Бри) е заобиколен от селски пейзажи и се намира само на 46 км от Стад дьо Франс (още едно от тези половинчасови пътувания с влак за 6 евро).

В началото на Първата световна война германската армия стига дотук преди френските войски, много от които са изпратени на фронта да спрат настъплението в битката при Марна. Ако не гледате бягането на 400 м с препятствия или хвърлянето на чук, може да посетите впечатляващия Музей на голямата война с най-зрелищната колекция униформи от Първата световна война в света и реконструкция на френски и германски окопи.

Ако предпочитате да сте в сърцето на събитията, друга възможност е Сен-Дени. Макар че, както и много други парижки предградия, той няма добра репутация и често се свързва с бедност и престъпност, Франция инвестира усилено в навечерието на Олимпийските игри.

На остров в река Сена е разположено екологичното олимпийско село, свързано с нов мост. Тук се намира и една от първите мегастанции на амбициозната нова железопътна мрежа, наречена Grand Paris Express, която ще бъде открита навреме за Игрите и ще ускори връзките с други части на Ил дьо Франс.

Може да разгледате и най-големия пазар за антики в света и златна мина за винтидж дрехи, антикварни предмети и предмети от бита. Не пропускайте и Chope des Puces - невзрачно кафене, където местни музиканти свирят "цигански суинг", популяризиран от ромския китарист Джанго Райнхард.

Базиликата Сен Дени пък е една от най-старите и красиви готически катедрали в света и съхранява останките на всички крале и кралици на Франция до Революцията.

На няколкостотин метра от нея е Marché Saint-Denis, най-големият и оживен пазар в парижкия регион с великолепна зала от ковано желязо, построена по същото време като Айфеловата кула.

Париж е кино – има толкова много за гледане и за откриване. И сега, повече от всякога, е време за това, допълва BBC.