Олимпиадата в Токио 2020, която се проведе през 2021 г. след като бе отложена с година заради пандемията от коронавирус, е струвала на организаторите 1.42 трлн. йени (10.4 млрд. долара). Това е близо два пъти повече от сумата, посочена в кандидатурата на Токио за домакин, според окончателен доклад за бюджета на Игрите.

Организационният комитет за Токио 2020 проведе последната си среща вчера и ще бъде разпуснат в края на месеца, информира Ройтерс.

Токио спечели домакинството на Олимпиадата през 2013 г. като голяма част от средствата вече бяха подсигурени.

Шест случая, в които Олимпиадата е бойкотирана по политически причиниВ 125-годишната история на това събитие има немалко примери за геополитически проблеми, скандали, забрани за участие и бойкоти.

Разходите преди началото на събитието обаче се увеличиха, в това число за реконструкция на Новия национален стадион, използван за церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата, както и за състезанията по лека атлетика.

Имаше увеличение и на разходите във връзка с отлагането на Игрите с година заради мерките с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Олимпиадата в крайна сметка бе проведена през 2021 г. и то без зрители.

Сапоро, столица на най-северния японски остров Хокайдо, е кандидат за домакин на Зимната Олимпиада през 2030 г.