През миналата година Испания привлече рекорден брой туристи, стремейки се да открадне титлата на Франция като най-предпочитаната туристическа дестинация в света. Въпреки това скокът на посетителите предизвиква гневни изблици на "туристическа фобия".

Според класация на Агенцията по туризъм на ООН иберийската страна е регистрирала повишение с 13 млн. души през 2023 г., което е довело до нов връх на международните ѝ посетители от над 85 млн. души - почти два пъти повече от населението ѝ.

През 2017 г. Испания изпревари САЩ и стана втората най-посещавана страна в света и оттогава се опитва да намали разликата с Франция, отбелязва Financial Times. Френското правителство се гордее с позицията си на "водеща туристическа дестинация", а броят на пристигащите в страната се е увеличил със 7 млн. души до 100 млн. през миналата година.

Бумът в Испания е икономически стимул за страната, в която туризмът представлява 12-13% от БВП, но също така е и главоболие за правителството, тъй като подклажда отпор и чувство за пренасищане сред някои местни.

В горещите точки от Канарските острови до Страната на баските притокът на посетители предизвиква т.нар. "туристическа фобия" от страна на жителите, разгневени от проблеми, сред които са грозните нови курорти, растящите цени на наемите, лошото поведение и прекомерното използване на вода.

В отговор на това местните власти предприемат мерки като туристически данъци, забрани за изграждане на нови ваканционни жилища и строги правила за отдаване на апартаменти под наем или за Airbnb.

Плажният туризъм остава основният притегателен център на Испания, а тревогата от войната в Близкия изток привлече туристи, които иначе биха отишли в "страни, които се превръщат в конкуренти, като Турция, Тунис и Египет", казва пред FT Пабло Диас Луке, преподавател по икономика в Open University of Catalonia.

Жорди Хереу, министър на туризма и промишлеността на Испания, заяви, че 2023 г. е била "безспорен успех" за страната и е привлякла 108 млрд. евро разходи от чужденци.

"Но не бива да се успокояваме. Все още имаме много работа за вършене, има какво да подобряваме."

Миналия месец Канарските острови се превърнаха в център на недоволството срещу туризма, като десетки хиляди жители излязоха на протести под мотото "Канарските острови са изтощени".

Балеарските острови затегнаха закона за ограничаване на прекомерната консумация на алкохол, а правителството на Майорка намали броя на туристическите легла на острова с 18 000, което е 4% от общия брой. Сан Себастиан постанови, че туристическите групи не могат да надвишават 25 души, за да се намалят задръстванията по тротоарите.

В Каталуния регионалното правителство за първи път наложи ограничения върху използването на вода в хотелите. В Барселона новият кмет социалист Жауме Колбони заяви, че градът е на предела на възможностите си и обеща да премахне туристическите апартаменти в стария град.

Хереу обяви, че Испания се стреми към "качествен" туризъм, а не към количествен, което означава секторът да бъде устойчив в икономическо, екологично и социално отношение. "Гражданите са съществена част от туризма. Трябва да се вслушваме в техните искания, независимо откъде идват, защото без граждани няма туристически дестинации."

Британците са най-голямата група посетители на Испания, следвани от французите и германците.

Въпреки това Хуан Игнасио Пулидо, професор по икономика на туризма в университета в Хаен казва пред FT, че Испания има да извърви още дълъг път, за да достигне разнообразието от атракции на Франция.

Париж продължава да бъде основният притегателен център, а организаторите на Олимпийските игри това лято в града очакват събитието да привлече 15 млн. души. Въпреки това Франция е "разработила и много интересен модел на селски туризъм и агротуризъм, който Испания все още не е в състояние да постигне", отбелязва Пулидо.