Сара Ернандес, системен архитект от Венецуела, която открива, че уменията ѝ са много търсени, когато пристига в Мадрид, постига професионалните си амбиции в Испания изключително лесно. Испания може и да има най-високото ниво на безработица в Европа, но след като се премества в Мадрид през 2021 г. след седем години в Чили, където работи на по-нискоквалифицирани длъжности в областта на информационните технологии, тя е изненадана колко лесно си намира работа.

"Това е мястото, където успях да осъществя целта си да стана системен архитект", казва 36-годишната Ернандес пред Reuters.

Испания също се възползва от това: имигранти като Ернандес са основна причина икономиката на страната да постига по-добри резултати от останалите европейски държави. Тя е един от стотиците хиляди имигранти, предимно от Латинска Америка, които са дошли в Испания, за да запълнят недостига на работна ръка след пандемията, особено в технологичния и ресторантьорския сектор.

По подобие на американската икономика, Испания е свидетел на благотворен ефект от притока на чуждестранни работници, който увеличава предлагането на работна ръка и повишава темпа на икономически растеж - рядко постижение в Европейския съюз.

"Когато икономиката на Испания се подобрява, идват мигранти, а когато те идват, икономиката се подобрява", казва Хесус Фернандес-Хуертас, професор по икономика на имиграцията в Carlos III University в Мадрид.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиките на Испания и САЩ ще нарастват най-бързо сред развитите икономики през следващите две години.

Според Раймонд Торес, главен икономист в мадридския мозъчен тръст Funcas, имиграцията е допринесла за 64% от новосъздадените работни места и за половината от икономическия растеж на Испания през 2023 г. Вълната от мигранти, повечето от които с документи и разрешителни за работа, е увеличила дела на пребиваващите в Испания чужденци до 18,1%, което е над средното за ЕС ниво от 13,3%. По данни на Funcas 39% от новите граждани на Испания са родени в Латинска Америка. В Германия почти половината от национализираните имигранти са от азиатски произход.

В миналото имигрантите в Испания запълваха свободните работни места с ниска квалификация в строителството и домакинската помощ, но тази тенденция показва признаци на охлаждане. Вместо това ръстът на работните места за имигранти е в областта на технологиите и науката, като там те са се увеличили повече от два пъти до 109 000 през 2023 г. спрямо 2018 г. Имигрантите, работещи в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, са се увеличили с 30% до 525 000 през 2023 г. спрямо 2007 г.

Споделена култура

В Латинска Америка Испания разполага с пазар на труда, който може да използва и който е лесно приспособим благодарение на общия език и култура. Някои от имигрантите дори се чувстват по-комфортно в Испания, отколкото в други страни от Латинска Америка. Ернандес, която сега работи в една от най-големите испански застрахователни компании, казва, че в Чили ѝ е било по-трудно да се адаптира, и добавя: "Когато дойдох в Испания, се почувствах като у дома си".

Лесната интеграция означава и по-малко политически търкания. Дори антиимиграционни партии като Vox подкрепят миграцията от Латинска Америка, като същевременно призовават за ограничаване на пристигащите от Африка.

Макар че безработицата в Испания е спаднала до най-ниското си ниво от 2007 г. насам, с 11,8 % тя все още е най-високата в Европа. Въпреки това компаниите продължават да изпитват затруднения да запълнят някои свободни работни места и вместо да преквалифицират местното население, често е по-лесно да привлекат квалифицирани кандидати от чужбина, казва пред информационната агенция източник от CEOE, основната асоциация на работодателите в Испания.

Затова и Испания улеснява миграционната вълна чрез визи за висококвалифицирани специалисти.

Марианела Моралес, 28-годишна програмистка на алгоритми от Аржентина, коментира, че са били необходими само три седмици, за да бъде обработена визата ѝ за работа в IMDEA, висш институт в Мадрид, където тя прави изследвания в областта на усъвършенстването на алгоритмите.

"Подадоха документите на 15 декември и на 15 януари вече работех", казва тя, като добавя, че повечето колеги в нейния отдел са чужденци.

Испания също така е по-сговорчива в признаването на еквивалентността на някои латиноамерикански квалификации - нещо, което възпрепятства интеграцията на имигрантите в страни като Германия.

Тъй като темата за миграцията ще доминира в предизборната кампания в САЩ, стимулирането на икономиката от новопристигналите може да позволи на президента Джо Байдън да пренасочи дебата. Особено след като Службата на Конгреса преразгледа в посока нагоре прогнозите си за растежа на САЩ през следващото десетилетие, заявявайки, че повишението се дължи "до голяма степен" на новите, много по-високи прогнози за нетната имиграция през следващите години.

"Тя създава вътрешнополитически проблем и не всеки, който пресича границата, допринася положително за икономиката, но това предлагане на работна ръка също така дава на САЩ още едно сравнително предимство спрямо Европа“, коментира на 18 април управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Според Европейския съвет за външна политика (ECFR) обаче миграционната политика няма да определи резултатите от изборите за Европейски парламент през юни. Гласоподавателите са по-загрижени за нестабилността на световната икономика, се казва в доклад на ECFR.

Но Хосе Антонио Морено, ръководител на отдела за миграция в испанския профсъюз на работниците CCOO, все пак предупреждава, че миграционната вълна в страната рискува да предизвика ответна реакция, като намали заплатите, тъй като мигрантите заемат работни места, които около 2,5 млн. безработни испанци няма да приемат поради лошите условия.

"Не може да се допусне социален дъмпинг", предупреждава той.