Монако, Италия, Швейцария, Дубай.

Това са само част от дестинациите, опитващи да привлекат на своя територия най-богатите хора от Обединеното кралство преди предложените спорни промени в данъчния режим да станат факт.

Почти две трети (63%) от най-заможните инвеститори планират да напуснат Обединеното кралство в рамките на две години или „скоро“, ако лейбъристкото правителство продължи с плановете да премахне данъчната отстъпка от колониалната ера, а 67% изобщо не биха емигрирали във Великобритания, сочат данните от ново проучване на Oxford Economics.

В момента в Обединеното кралство действа 200-годишно данъчно правило, което позволява на лица с чуждо гражданство обитаващи Острова, да избягват плащането на данъци върху доходи и капиталови печалби, получени в чужбина, за период до 15 години, обяснява CNBC. Към 2023 г. приблизително 74 000 души могат да се възползват от този статут, в сравнение с 68 900 миналата година.

Преди няколко седмици обаче лейбъристите изложиха плановете си за премахване на статута, като разшириха обещанието, заложено в предизборната им програма, и подкрепиха предложения на предишното консервативно правителство за постепенно премахване на режима.

Министър-председателят Киър Стармър обеща да подобри справедливостта и да укрепи публичните финанси, като се очаква да направи допълнителни изявления в есенното бюджетно изявление на 30 октомври.

Министърът на финансите Рейчъл Рийвс заяви, че отпадането на програмата може да донесе 2,6 млрд. лири за бюджета в рамките на следващото правителство.

Според изследването на Oxford Economics, изготвено този месец в сътрудничество с лобистката група Foreign Investors for Britain, промените обаче ще струват на данъкоплатците 1 млрд. паунда до 2029/30 г.

CNBC потърси Министерството на финансите за коментар и не получи отговор на запитването.

„Ние бием тревожно камбаната, че това е опасен момент“, коментира Маклауд-Милър, главен изпълнителен директор на Foreign Investors for Britain. „Ако правителството не се вслуша, то ще изложи на риск приходите на поколенията“.

Според готвените промени, понятието „местожителство“ ще бъде премахнато и заменено с нова система, а броят на годините, през които средствата, спечелени в чужбина, няма да се облагат в Обединеното кралство, ще се намали от 15 на 4. Физическите лица ще трябва да плащат и данък върху наследството след 10 години пребиваване в Обединеното кралство и ще останат задължени 10 години след напускане на страната. Те няма да могат да избягват и плащането на данък върху наследство на активи, държани в доверителни фондове.

Според Foreign Investors for Britain така изготвените промени ще попречат на генерирането на богатство.

В проучването на Oxford Economics почти всички (98%) от респондентите са заявили, че ще емигрират от Обединеното кралство по-рано от планираното, ако реформите бъдат приложени. Повечето от тях (83%) посочват като основен мотив за напускане данъка върху наследството на активите им по света, а 65% посочват и промените в данъка върху капиталовите печалби.

Къде мигрират богатите

Това се случва в момент, когато други държави променят данъчните си режими с цел да да стимулират богати инвеститори.

Швейцария, Монако, Италия, Гърция, Малта, Дубай и Бахамските острови са сред дестинациите, които се очертават като най-привлекателни за богати инвеститори, според експерти от бранша и агенти, коментиращи темата пред CNBC.

„Сега богатите инвеститори имат голям избор и много страни се борят за тях“, заяви Хелена Мояс де Фортон, управляващ директор и ръководител на EMEA и APAC в Christie's International Real Estate. Нейният екип консултира клиенти по въпросите на международното преместване и е на мнение, че плановете на лейбъристите са последното от поредица политически събития, които са разклатили репутацията на Обединеното кралство като сигурно финансово убежище.

„Това е просто поредният удар. Не съм сигурна дали всички напускат, но определено не бързат първо да видят какво ще се промени.“, допълва експертът.

Рекорден брой милионери се очаква да напуснат Обединеното кралство тази година, според доклад от юни на консултантската компания Henley & Partners, която определя изборите като допълнение към политическите колебания след Брекзит. Изчислено е, че през 2024 г. Великобритания ще регистрира нетна загуба на 9500 лица с високо материално състояние, което е два пъти повече от миналогодишните 4200.

„Това определено е опасност. В днешно време пазарите са толкова заменяеми. За хората е лесно да се преместят, както и да преместят бизнеса си“, смята Маркъс Мейър, главен изпълнителен директор на инвеститорската компания за недвижими имоти Mark.

Сред алтернативните предложения, достъпни за ултрабогатите, са безсрочно освобождаване от данък върху наследството в Монако, Малта и Гибралтар, както и липса на данък върху доходите, капиталовите печалби и наследството в Дубай. В Италия и Гърция режимите на плосък данък позволяват на богатите да избегнат плащането върху активите си в световен мащаб срещу годишна такса от 100 000 евро за период до 15 години.

Миналия месец Италия удвои таксата за новопристигналите до 200 000 евро в ход, който според министъра на икономиката има за цел да избегне „данъчни услуги“ за богатите.

Въпреки това, режимът вероятно ще остане привлекателен за горния 1% ултрабогати дори при малко по-висока ставка.

„Другите държави усещат страха на инвеститорите и активно популяризират своите юрисдикции. Италия е една от тези страни, които ухажват богатите и смятат, че ако се отнасят добре с тях, те ще допринесат за страната“, смятат експерти.

Удар за недвижимите имоти в Кралството

Тенденцията се отразява и на пазара на първокласни недвижими имоти в Обединеното кралство.

Джеймс Майерс, директор в базираната в Лондон агенция за луксозни имоти Oliver James, наблюдава ръст в активността на продажбите преди изборите през юли. Сега обаче около 30-40 % от клиентите намаляват офертните цени, за да постигнат по-бърза продажба.

„Много хора са притеснени. Предпочитат да се измъкнат сега, преди да е станало твърде късно“, коментира той пред CNBC. Много от клиентите му, които са мултимилионери, вече са започнали да пускат корени в Монако и Дубай, а напоследък и Италия „става актуална“.

Сделките на лондонския пазар на суперскъпи жилища, който обхваща имоти на стойност 10 млн. паунда и повече, са намалели с 22% до юли в сравнение с предходните 12 месеца, сочат данните за целия пазар, публикувани в сряда от агенцията за недвижими имоти Knight Frank.

Спадът е най-силно изразен при имотите на стойност над 30 млн. паунда, където са реализирани само 10 продажби в сравнение с 38 миналата година, което докладът обяснява с по-голямата дискретност на купувачите.

Стюарт Бейли, ръководител на отдел „Продажби на първокласни имоти“ в Knight Frank за Лондон, отбелязва, че несигурността за предстоящите данъчни промени вече изпреварва тази преди изборите.

Свръхбогатите граждани на Обединеното кралство, които обикновено са много активни на пазара на суперлуксозни имоти, също са в режим на изчакване на евентуални промени в данъчното законодателство. „Лицата, които не са граждани на страната, са част от пазара на свръхвисоки цени на имоти, но те не са всичко“, коментира Бейли.

Това обаче създава възможности за други инвеститори, отбелязва Бейли. Например, гражданите на САЩ, чийто годишен престой във Великобритания е под данъчния праг, могат да се възползват от намалената конкуренция.

„Купувачите от САЩ, особено тези, които разполагат с много пари в брой, трябва да са луди, ако не осъзнаят, че сега е идеалният момент за покупка“, допълва Бейли.