Обединените арабски емирства остават „магнит за богатство“ за трета поредна година. Това сочи ново проучване на Henley Private Wealth Migration Report.

Според доклада, до края на 2024 г. в Персийския залив ще се наблюдава безпрецедентен нетен приток на 6700 милионери от цял свят.

На второ място след ОАЕ се нареждат САЩ с очакван приток от 3800 милионери.

Според доклада през 2024 г. се очаква да се преместят рекордните 128 000 милионери, или лица с висока нетна стойност на имуществото, които разполагат с ликвидно инвестиционно богатство от 1 млн. долара или повече.

Според Henley Private Wealth Migration Report този брой надхвърля предишния рекорд от 120 000 милионери, поставен през миналата година и 2024 г. "се очертава да бъде преломен момент в глобалната миграция на богатството".

Данните за доклада са предоставени от глобалната компания за проучване на богатството New World Wealth и съдържат информация за притока и отлива на милионери и моделите на тяхната миграция в световен мащаб.

"Тази голяма миграция на милионери сигнализира за дълбока промяна в глобалния пейзаж и тектоничните плочи на богатството и властта, с далечни последици за бъдещата траектория на нациите, които те оставят, или тези, които правят свой нов дом", казва Доминик Волек, ръководител на групата за частни клиенти в Henley & Partners.

Ето кои са 10-те държави, в които се очаква най-голям нетен приток на милионери през 2024 г.

1. Обединени арабски емирства: +6,700

2. Съединени американски щати: 1,6 млн: +3,800

3. Сингапур: +3,500

4. Канада: +3,200

5. Австралия: +2,500

6. Италия: +2,200

7. Швейцария: +1,500

8. Гърция: +1,200

9. Португалия: +800

10. Япония: +400

"Докато светът е в перфектната буря от геополитическо напрежение, икономическа несигурност и социални сътресения, мигриращите милионери са рекорден брой, търсейки „по-зелени пасища“ и по-сигурни пристанища за своите активи и интереси", се допълва в доклада.

Според доклада ОАЕ все повече затвърждават позицията си на сигурно убежище за лица с висока нетна стойност в световен мащаб, което основно се дължи на благоприятни данъчни политики, стратегическото местоположение, инфраструктурата от световна класа и др.

Близкоизточната държава предлага и "златна виза", която има за цел да привлече таланти да пребивават в ОАЕ. Визата има за цел "да осигури дългосрочно пребиваване на чуждестранни инвеститори, предприемачи и талантливи лица, включително специалисти, студенти и изследователи, които правят значителни инвестиции", допълват от Henley & Partners.

Според проучването тези миграционни потоци в ОАЕ до голяма степен се увеличават от движението на хора от региона на Близкия изток, Индия, Русия, Африка, а напоследък и от очаквания приток от Обединеното кралство и Европа.

Сингапур се нарежда на трето място с прогнозиран нетен приток на 3500 милионери през 2024 г. Островната държава също така е водеща дестинация за лица с висока стойност, които искат да се преместят в Азия.

Япония влиза в Топ 10, отчасти подкрепена от тенденцията за приток на китайски богаташи след пандемията.

Ето кои са 10-те държави или територии, в които се очаква да има най-голям отлив на милионери през 2024 г:

1. Китай: -15 200

2. Обединеното кралство: -9 500

3. Индия: -4 300

4. Южна Корея: -1 200

5. Руска федерация: -1 000

6. Бразилия: -800

7. Южна Африка: -600

8. Тайван (Китайско Тайпе): -400

9. Нигерия: -300

10. Виетнам: -300

Според доклада в Китай се очаква най-голямото изселване на милионери - до края на годината страната ще напуснат около 15 200 високоплатени лица.

На второ място се нарежда Обединеното кралство, където се очаква нетна загуба на 9500 милионери до края на 2024 г., следвано от Индия, която се очаква да загуби 4300 милионери през тази година.

Милионерите също така напускат Китай и Индия усилено.

"Както в Китай, така и в Индия се наблюдават нетни изходящи потоци поради успеха на техните икономики в създаването на нови милионери, въпреки че забавянето на растежа на богатството в Китай през последните години може да означава, че устойчивите загуби стават по-вредни с течение на времето", коментират авторите на доклада.

"Индийските милионери често напускат в търсене на по-добър начин на живот, по-безопасна и чиста околна среда и достъп до по-качествени здравни и образователни услуги", допълват те.