Средната възраст на милиардерите е 66 години, но избран брой щастливци достигат този връх преди да навършат 30.

Те обаче нямат никакво правo да претендират за заслуга за състоянието си, тъй като са забогатели по наследство. Това сочи списъкът на Forbes за 2024 г., в който са включени 15 лица с 12-цифрено състояние на възраст под 30 години. Общата им сума е близо 45 млрд. долара, допълва Fortune.

Фактът, че тези милиарди са предадени по наследствена линия, е ясен показател за предстоящото явление "голямо прехвърляне на богатство".

Според доклада за богатството за 2024 г. на компанията за недвижими имоти Knight Frank, през следващите няколко десетилетия в поколенията ще се прехвърлят активи за 90 трилиона долара, което ще превърне милениалите в "най-богатото поколение в историята".

Въпреки че се очаква през 2030 г. те да са пет пъти по-богати, тези, които са на върха, вероятно ще станат още по-богати. От 15-те лица в класацията на 30-годишните, по-младите осем са или новоизлюпени милиардери, или са увеличили богатството си през последните 12 месеца.

Състоянието на само двама млади милиардери е намаляло – Ким Джунг-юн и по-голямата ѝ сестра Ким Джунг-мин - са свързани с една компания: глобалната инвестиционна NXC.

Най-младият човек в списъка е 19-годишната Ливия Войт.

Бразилската наследница е един от най-големите индивидуални акционери на електротехническия гигант WEG, който е съоснован от нейния дядо, починал през 2016 г. Войт и по-голямата ѝ сестра, 26-годишната Дора Войгт де Асис, имат състояние от 1,1 млрд. долара всяка.

Кои са най-богатите под 30 години

Свръхбогати братя и сестри се появяват и на други места в класацията, като например ирландските братя Захан и Фироз Мистри. Те са съответно на 25 и 27 години, и разполагат с по 4,9 млрд. долара благодарение на 18,4% дял на семейството им в Tata Sons.

Младежите, които понастоящем живеят в Индия, наследяват богатството си от покойния си баща Сайръс Мистри, загинал през 2022 г. в автомобилна катастрофа край Мумбай.

Три от шестимата наследника на Леонардо дел Векио също фигурират в списъка: 19-годишният Клементе, 22-годишният Лука и 28-годишният Леонардо.

Всеки от тях има по 4,7 млрд. долара благодарение на 12,5% дял в базираната в Люксембург холдингова компания Delfin, управлявана от покойния им баща.

Някога вторият най-богат човек в Италия, Дел Векио изгради империя в областта на очилата с 32% дял в гиганта Essilor Luxottica, производител на дизайнерски слънчеви очила, припомня Reuters.

28-годишната Катарина Андресен и 27-годишната ѝ сестра Александра от Норвегия са с по-скромно състояние, съответно 1,7 млрд. долара и 1,6 млрд. долара.

Всяка от сестрите наследява 42% от Ferd, инвестиционна компания, контролирана от баща им Йохан Х. Андресен. И двете са членове на борда на директорите на Ferd; те са шестото поколение в семейството, което става собственик на компанията.

Продължение на тенденцията за млади европейски милиардери са германецът Кевин Дейвид Леман, който притежава 50% от най-голямата дрогерия в страната – DM и 22-годишният французин Реми Дасо, който е наследник на аерокосмическа и софтуерна империя на свое име.

Германия е дом и на 29-годишната Софи Луиза Фиелман и нейното богатство от 2,7 млрд. долара. Тя се появява в списъка за първи път благодарение на мажоритарния дял, който притежава в бизнеса на покойния си баща - компанията за оптика Fielmann AG.

Getty Images/ Густав Магнар Витзое

Най-възрастният в категорията "Милиардери под 30", е магнатът на сьомга индустрията Густав Магнар Витзое, който през 2013 г. получи от баща си дял на стойност почти половината от бизнеса на Salmar ASA. Salmar ASA е един от най-големите производители на сьомга в света и е основана от Густав Витзое през 1991 г.

Милиардерските деца ще наследят 5,2 трилиона долара в следващите 20 години

Докладът "Амбициите на милиардерите" на UBS, публикуван през ноември 2023 г., установи, че над 1000 милиардери се очаква да предадат на децата си приблизително 5,2 трилиона долара в следващите 20 години.

Това ще оформи икономиката, заяви Бенджамин Кавали, ръководител на отдел "Стратегически клиенти" в UBS Global Wealth Management.

"Следващото поколение има нови възгледи за бизнеса, инвестирането и филантропията, като пренасочва големи масиви от частно богатство към нови бизнес възможности, произтичащи от времето, в което живеем.

За да се осигури гладкото наследяване, основателите и техните семейства ще трябва да правят нещата по различен начин, като повече от всякога откриват общи ценности и цели, за да намерят път, който да удовлетворява всички поколения и да им позволява да продължат да изграждат наследството си", обяснява експертът.