Броят на милионерите в света ще продължи да се увеличава през следващите пет години, като единствено Обединеното кралство ще бъде силно отклонение от тенденцията.

Това е основният извод в Доклада за глобалното богатство за 2024 г., изготвен от UBS, съобщава CNBC.

Броят на възрастните, притежаващи 1 млн. долара или повече, се очаква да нарасне в 52 от 56-те изследвани развити и развиващи се икономики между 2023 и 2028 г.

Ръстът ще бъде воден от технологичната сила Тайван, където броят на милионерите ще скочи с 47% заради процъфтяващата индустрия за микрочипове и увеличаването на имиграцията на богати чужденци.

Следват Турция (43%), Казахстан (37%), Индонезия (32%) и Япония (28%). Двата центъра, в които се намират най-много световни милионери – САЩ и континентален Китай ще се увеличат съответно с 16% и 8%.

В Обединеното кралство обаче се очаква броят на милионерите да намалее със 17%.

Главният икономист в UBS Global Wealth Management Пол Донован заяви, че понастоящем Обединеното кралство е на трето място по брой доларови милионери, което нарича "много повече, отколкото заслужава като икономика".

Той допълва, че в страни като Франция и Италия, където броят на милионерите ще нарасне съответно с 16% и 9%, се наблюдава по-естествен растеж, докато всеки растеж в Обединеното кралство ще бъде компенсиран от изтичане на капитали поради различни фактори.

Това отчасти се дължи на естествените промени в разпределението на богатството, тъй като световната икономика преминава през структурни промени и капиталите се движат по света, обяснява експерът.

Други фактори, които ще доведат до намаляване на броя на милионерите, са въвеждането на санкции от страна на Обединеното кралство срещу Русия, тъй като богатите руснаци отдавна използват Лондон като място за съхранение на активите си, както и "неместното милионерско население", което постоянно търси места с ниски данъци като Дубай и Сингапур, според Донован.

Той не посочва новоизбраната левоцентристка Лейбъристка партия в Обединеното кралство като фактор, допринасящ за прогнозата. Отбелязва, че промените в т.нар. данъчен режим на Обединеното кралство за "статут на лице, което не е местно", стартирани от сваленото консервативно правителство, са оказали "малко, а не съществено" въздействие.

Друга страна, в която се очаква броят на доларовите милионери да намалее, е Нидерландия, където експертите предвиждат 4% спад.

Същевременно в доклада се посочва, че броят на доларовите милионери в Русия ще нарасне с 21%. Донован заяви, че това отчасти се дължи на валутните колебания, както и на последните тенденции на стоковите и енергийните пазари, от които се възползват собственици на бизнеси.

Растящо неравенство

UBS установява, че през 2023 г. ръстът на световното богатство се възстановява, като отбелязва 4,2% ръст след 3% спад през 2022 г.

Възстановяването е водено основно от региона на ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), който нараства с 4,8%, в сравнение с 4,4% в Азиатско-тихоокеанския регион и 3,5% в Северна и Южна Америка.

Докладът представя смесена картина на развитието на неравенството в богатството. Според UBS в периода 2000-2030 г. мобилността на богатството - способността на човек да се издига в зависимост от степента на богатство през живота си, се подобрява като цяло. Въпреки това нарастващите струпвания на голямо богатство на върха на големите икономики изкривяват данните за средното богатство.

"Някои от тези констатации за индивидуалното богатство няма да бъдат изненада за повечето читатели, но други може да се окажат неочаквани. Много хора може да не разпознаят собствената си страна и да имат чувството, че отчетеният ръст или спад на богатството ги е подминал, без да го забележат", се казва в доклада на UBS.

Това се дължи на факта, че в много страни ръстът на средното богатство пропуска рязък спад на медианното – което предполага по-голямо неравенство, като богатството се концентрира сред най-богатите.

Страните, в които средното богатство най-много се разминава с медианното богатство, са Франция и Мексико, където то е два пъти по-високо. В континентален Китай, Хонконг и Тайван е по-високо с почти три пъти, а в САЩ, Бразилия и Обединените арабски емирства – с пет пъти.

Милионерските съпруги са големите печеливши

Въпреки че отдавна се обсъжда трансферът на богатство между поколенията, в UBS установява, че богатството не само се движи надолу, но и ще се прехвърли "настрани" - към съпрузите.

От приблизително 83 трилиона долара, които се очаква да бъдат предадени през следващите 20-25 години, UBS изчислява, че 9 трилиона долара ще бъдат прехвърлени "вътре в поколенията" или хоризонтално, към съпрузите.

Поради средната продължителност на живота и възрастовите разлики в двойките, голяма част от това богатство ще бъде прехвърлено на жените.

Съпругът обикновено притежава това наследство средно четири години, преди да го предаде, допълва UBS, като най-големият хоризонтален и вертикален трансфер на богатство се осъществява в Северна и Южна Америка.