Финансово заможните американци подкрепят плана на Джо Байдън за повишаване на данъците за богатите и дори са по-склонни от собствената му администрация да обложи с данък ултрабогатите в света.

Това сочат резултатите от новото проучване на общественото мнение на YouGov сред американците с активи на стойност над 1 млн. долара.

Почти 60% от анкетираните подкрепят повишаването на пределния данък върху доходите над 100 млн. долара над сегашната ставка от 37%, пише Financial Times.

Проучването показва също, че 62% от американските милионери подкрепят глобалните усилия за предотвратяване на бягството на милиардерите от страни с по-високи данъци.

Нещо повече, 59% подкрепят предложение, което изисква от световните милиардери да плащат данъци на стойност поне 2% от общото им богатство всяка година. Това е идея, на която министърът на финансите Джанет Йелън се противопоставя в сегашния ѝ вид.

"Ние вярваме в прогресивното данъчно облагане. Но идеята за общо глобално споразумение за облагане на милиардерите, като приходите се преразпределят по някакъв начин - ние не подкрепяме процеса, който се опитва да постигне това. Това е нещо, което не можем да подкрепим", коментира тя пред Wall Street Journal миналия месец.

Проучването се провежда в момент, когато данъците се превръщат в ключов момент преди изборите за американски президент през ноември.

Джо Байдън заяви, че горната пределна ставка трябва да се вдигне на на 39,6%, което ще се прилага за едночленни домакинства с доход над 400 000 долара и за семейни двойки с общ доход над 450 000 долара.

Конкурентът му за Белия дом Доналд Тръмп заяви, че иска да удължи срока на данъчните облекчения, които въведе, докато беше президент. В противен случай те ще изтекат в края на следващата година.

Уорън Бъфет – един от най-богатите хора на планетата, отдавна се застъпва, че тези, които могат да плащат повече данъци, трябва да го правят, като се прочу с това, че секретарката му плаща по-висока данъчна ставка от него.

В същото време други милиардери застават зад политическите искания.

Главните изпълнителни директори на Blackstone Стивън Шварцман и Мириам Аделсон подкрепят Тръмп, а главният изпълнителен директор на Pershing Square Бил Акман също е склонен да подкрепи Тръмп. Тим Мелън, наследникът на Mellon fortune, наскоро съобщи за дарение от 50 млн. долара за суперпак в подкрепа на Тръмп.

Миналата седмица милиардерката филантроп и бивша съпруга на Бил Гейтс Мелинда Френч Гейтс за първи път в историята подкрепи кандидат за президент, като изрази подкрепата си за Джо Байдън в статия за CNN. А Майкъл Блумбърг обяви вноска от 20 млн. долара в подкрепа на Байдън.

Междувременно, отделно проучване на FT-Michigan Ross сред американските избиратели показва, че 45% от хората с най-високи доходи смятат, че Джо Байдън е по-добър в икономиката, надминавайки 40%, които смятат, че Тръмп би бил по-добър, допълва FT.