Макар че сравнително малък брой компании са преминали към 4-дневната работна седмица, появата на приложения с изкуствен интелект като ChatGPT и Gemini предоставят възможност за ускоряване на тази промяна.

Проучване на Tech.co сред 1000 бизнес лидери, установява, че компаниите с повече опит в използването на изкуствен интелект, са два пъти по-склонни към кратка работна седмица от тези, които нямат, съобщава CNBC.

Стив Коен, милиардер, управител на хедж фонд и собственик на New York Mets вижда бъдеще, в което 4-дневната работна седмица ще стане реалност за повечето служители (не и за него, разбира се, докато фондовият пазар работи пет дни). Според него нарастващото присъствие на изкуствения интелект, който вече е спестил на компанията му 25 млн. долара, ще накара повечето корпорации да заложат на новия подход.

Според Джош Бърсин, анализатор в компания за човешки ресурси, има два фактора, които стимулират въвеждането на 4-дневна работна седмица. "Хората все още са под влиянето на пандемията и търсят повече гъвкавост в живота си", обяснява той.

Другата причина е, че висшият мениджмънт стимулира производителността, затова Коен очаква повече компании да се съгласят, че нивата на производителност са по-ниски в петък.

Милиардерът Бари Дилър, председател на IAC и Expedia, е на малко по-различна позиция от Стив Коен. Макар да не вижда въвеждането на 4-дневна работна седмица скоро, той прогнозира, че много компании ще преминат към различна форма на работен модел занапред – като времето ще се концентрира още повече върху личните плюсове.

"Не непременно 4-дневна работна седмица, но четири дни в офиса, а в петък можете да работите от вкъщи или по ваш график", смята Дилър. "Мисля, че това ще бъде разумната еволюция на всичко, но тя трябва да бъде стандартизирана. Не можете да имате 17 000 различни програми", допълва милиардерът.

Компанията за корпоративен уелнес Exos, която работи с големи организации като JetBlue, твърди, че прегарянето е намаляло значително сред служителите в компании, които са направили петъците по-гъвкави.

Но дори и такива, които нямат възможност да премахнат петия работен ден, като авиокомпаниите, има методи за прекъсване по начин, повишаващ производителността, например чрез т.нар. "почивки за възстановяване" през деня, смята главният изпълнителен директор на JetBlue Сара Робб О'Хейгън.

Неотдавнашно проучване на PriceWaterhouseCooper, проведено сред 4702 изпълнителни директори, установи, че ръководството е обезпокоено от неефективността. А в началото на 2024 г., когато много компании се подготвяха за икономика с риск от забавяне, всички търсеха предимства в производителността, обяснява Бърсин.

"Така че имате бизнес лидери, които казват на екипите си да бъдат по-продуктивни и служители, които отговарят: "Аз съм в бърнаут и искам да си върна живота".

Макар че движението към 4-дневна работна седмица се надигна още през 2018 г. и набра скорост в пандемията, според Брендън Бърчъл, професор по социология в Университета в Кеймбридж, пропастта между служители и лидери остава голяма. Освен това, институционалната съпротива срещу промяната също е значителна.

"Много хора приемат, че да се работи пет дни в седмицата е нормално", казва Бърчъл. "Но с помощта на новите технологии нямаме съмнение, че можем да бъдем много по-продуктивни от нашите баби и дядовци.", допълва той.

Компанията Advanced RV в Охайо, произвеждаща кемпери по поръчка с шаси на Mercedes Sprinter, преминава към 4-дневна работна седмица преди около 18 месеца и това води до голяма промяна.

"Това позволи на хората да подобрят нещата в живота си, независимо дали става въпрос за хоби, градинарство, прекарване на време с децата, със семейството. Това е просто страхотно", казва Майк Нойдорфър, главен изпълнителен директор на компанията.

Въпреки това, той признава, че има и някои недостатъци. "Все още не сме постигнали 100% от това, което правехме за 40 часа, но сме наистина близо. Така че, ако направим същите подобрения в производителността и останем с 40-часова работна седмица, може би ще имаме още 10 или 20% възвръщаемост. Мисля, че ще стигнем до момента, в който при 32-часова работна седмица имаме 10 или 20%, но сега не сме съвсем там.", допълва той.

Майк Арни ръководи Halftone Digital, студио за дизайн на дигитални продукти със седалище в Минеаполис, което има 9 служители на пълен работен ден в САЩ. Преди две години решава да премине на 4-дневна работна седмица. Оттогава имат няколко затруднения, но не достатъчно, за да промени решението си.

"Ако все пак трябва да направим нещо по-срочно, тогава прекарваме няколко часа работа в петък, но това е много рядко. През последните 2 години това е доста приятно. Не мисля, че ще се върнем назад.", допълва той.

Степан Соловьов, главен изпълнителен директор и съосновател на софтуерната компания SOAX, е съгласен. "Целият този опит ни показа, че приемането на 4-дневна работна седмица не е просто нещо хубав. Това е мощен стратегически ход, който ни принуждава да се откажем от излишните неща и да се съсредоточим върху важните."

Компанията ThredUp премина към 4-дневна седмица през 2021 г. Проучване сред служителите през 2022 г. установи, че 93% от анкетираните са заявили, че това е повишило производителността им. Натали Брис, главен директор по човешки ресурси в ThredUp, смята, че новите технологии "ще позволят на компаниите, които се интересуват от 4-дневна работна седмица, да предизвикат статуквото".

"Мисля, че хората ще станат още по-ефективни в начина, по който работят, което ще позволи на служителите да се съсредоточат с по-голямо въздействие. Те ще могат да свършат повече работа за по-кратко време.", обяснява тя.

В цял свят тази идея става все по-популярна.

Panasonic, където правителството насърчава промяната – експериментира с тази концепция. Lamborghini обяви, че преминава към 4-дневна седмица за производството в Италия.

Исландия пилотно въведе 36-часова работна седмица през 2015 г. с 2500 души и оттогава 90 % от населението е съкратило работното си време. Германия, Финландия и Португалия експериментираха с четиридневна работна седмица, а Обединените арабски емирства инициираха 4,5 дневна работна седмица през 2023 г.

През февруари 45 компании в Германия заявиха, че ще въведат 4-дневна работна седмица за половин година, а Доминиканската република обяви пробна седмица, също за половин година.

Фактът, че различни страни са приели този модел, "ни дава известна увереност, че това не е движение, което ще се ограничи до един вид политическа система или един вид пазар на труда, убеден е Алекс Суджунг-Ким Панг, програмен директор на организацията 4 Day Week Global, натоварена с каузата "промяна на бъдещето чрез по-интелигентна, а не по-дълга работа."