В сряда новото лейбъристко правителство на Обединеното кралство очерта множество законодателни предложения, включително национализация на железопътните оператори и създаване на публична компания за чиста енергия.

В речта, произнесена от крал Чарлз III от името на администрацията, правителството заяви, че е „ангажирано с преход към чиста енергия, който ще намали сметките на потребителите с течение на времето“, като добави, че ще създаде Great British Energy със седалище в Шотландия, за да помогне за ускоряване на инвестициите във възобновяема енергия, като например офшорни вятърни централи.

В речта бяха изброени широк кръг от предложения, много от които вече бяха обявени. Лейбъристите заявиха, че ще реформират правилата за планиране, за да ускорят инфраструктурните проекти и строителството на жилища, ще засилят правомощията на британския воден регулатор, ще дадат на полицията по-големи правомощия за справяне с антисоциалното поведение и ще премахнат съществуващото освобождаване от данъци върху таксите за частните училища, за да финансират обучението и интеграцията на нови учители.

Отново на преден план беше поставен ангажиментът за икономически растеж, описан в първите редове на декларацията като „основна мисия“, която ще помогне на страната да преодолее кризата с разходите за живот.

Чарлз заяви, че правителството „ще се стреми да създаде подходящо законодателство, което да постави изисквания към тези, които работят за разработването на най-мощните модели на изкуствен интелект“, визирайки AI системите с общо предназначение, разработвани от компании като подкрепяната от Microsoft OpenAI.

По дългогодишна традиция монархът излага политическата програма на новото правителство след изпълнена с помпозност церемония за официалното откриване на парламента. По-рано сутринта кралят и кралица Камила пътуваха с карета, теглена от коне, от Бъкингамския дворец до Уестминстър.

Речта се пише от правителството и се произнася от монарха - държавния глава на Обединеното кралство, който в днешно време има само символична политическа власт. Речта е изявление за намеренията и няма правно обвързващ характер.

По-рано този месец левоцентристките лейбъристи спечелиха съкрушително парламентарно мнозинство, поемайки контрола от дясната Консервативна партия за първи път от 14 години.

Правителството също така заяви, че остава ангажирано с предложеното постепенно увеличаване на разрешената възраст за пушене и с репресиите срещу продажбата на продукти за марихуана.

Други политики, споменати в речта в сряда, включват законопроект за улесняване на производството на устойчиво авиационно гориво, действия за намаляване на времето за чакане в Националната здравна служба, забрана на „експлоататорските работни практики“ и засилване на одита и корпоративното управление.

В речта се описва децентрализацията - независимите правомощия, предоставени на различните нации в Обединеното кралство - като „сърцето на една модерна и динамична икономика“.