Опозиционната Лейбъристка партия на Обединеното кралство е на път да спечели огромно парламентарно мнозинство на общите избори в страната, сваляйки действащите консерватори, които бяха на власт 14 години.

Ранните прогнози показват, че лейбъристите ще получат второто си най-голямо мнозинство след 179-те места през 1997 г., когато на власт дойде Тони Блеър, отбелязва CNBC.

Очаква се Киър Стармър, лидер на лявоцентристките лейбъристи, да бъде следващият премиер.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва сега“, обяви Стармър, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент. „Направихме го“, каза той, обръщайки се към колегите си от Лейбъристката партия. „Вие водихте кампания за това, борихте се за него – и сега то е тук", каза още Стармър. По думите му „слънчевата светлина на надеждата, бледа в началото, но ставаща по-силна през деня, осветява възможността страната да си върне бъдещето след 14 години“.

Консерваторът Риши Сунак, който е министър-председател от октомври 2022 г., както и настоящият министър на финансите Джеръми Хънт, запазват местата си в парламента, след като си осигуриха необходимите гласове в своите избирателни райони.

Сунак печели 47,5% от гласовете, което обаче е над 15% спад от предишните избори. Лейбъристът Том Уилсън събира 22,4% от гласовете, заемайки второ място.

Консерваторите обаче регистрират най-тежкото си изборно поражение в историята. Екзитполовете, публикувани в четвъртък вечер след края на гласуването в Обединеното кралство, показват, че лейбъристите печелят категорично изборите с очаквани 410 места от общо 650 в Камарата на общините. Консерваторите се преборват за едва 131 места.

Сунак заяви, че миналата нощ е била тежка и че Лейбъристката партия е спечелила изборите. Той каза, поема отговорност за поражението на своята Консервативна партия и че се е обадил на лейбъристкия лидер Киър Стармър да го поздрави за победата. "Британският народ даде отрезвяваща присъда тази вечер. Поднасям извинения на многото добри, трудолюбиви кандидати консерватори, които загубиха тази нощ въпреки неуморните усилия, постигнатото от тях на местно ниво и отдадеността им към техните общности", каза Сунак.

Лидерът на дясната националистическа партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж за първи път ще седне в Уестминстърския дворец след седем неуспешни опита. Партията му според прогнозите ще има 13 депутати.

Разочарованието на избирателите от консерваторите допринася за силното представяне и на центристките либералдемократи, които се очаква да имат 61 представители в долната камара на парламента.

Шотландската национална партия, която се застъпва за независимост на Шотландия, отбелязва спад и вероятно ще има едва 10 депутати.