Италианското правителство одобри увеличение на годишния плосък данък, който се прилага върху доходите, получени в чужбина от новите данъчни резиденти.

Годишният фиксиран данък ще нарасне до 200 000 евро от сегашните 100 000, съобщава Euronews.

Непопулярен сред местните жители, данъчният режим е неофициално известен като данък "милиардери" или "схемата на футболистите" – на него се приписва привличането на хиляди мултимилионери в Италия.

Едно от високопоставените лица, които се възползваха от системата, беше португалският футболист Кристиано Роналдо, който се премести в Торино през 2018 г.

С плащането на плоския данък жителите се освобождават от други налози върху доходи от чужбина, подаръци и наследство за срок от 15 години.

Когато беше въведен през 2017 г., италианските власти се надяваха, че този данъчен стимул ще бъде от полза за икономиката, тъй като ще привлече заможни лица, които след това ще харчат в Италия.

Сега обаче, министърът на икономиката Джанкарло Джорджети подчерта, че Италия се противопоставя на идеята да се конкурира с други държави, за да предлага "данъчни услуги" на свръхбогатите, отбелязва Euronews.

Фискалната "надпревара към дъното" между държавите е явление, което се възпира от големи организации като ОИСР и МВФ.

Въпреки че държавите могат да се възползват от богати лица и корпорации на своя територия, прекалено благоприятните данъчни облекчения могат да увеличат неравенството, да подкопаят обществените услуги и да доведат до регионални дисбаланси.

Удвояването на плоския данък също така ще помогне на Италия да се справи с бюджетния си дефицит. Миналата година правителството на Джорджа Мелони отбеляза дефицит от 7,4% от брутния вътрешен продукт. Това е значително над целта на ЕС от 3% от БВП, което накара Европейската комисия да започне дисциплинарна процедура.

Все още не е ясно колко средства ще бъдат набрани чрез увеличението на данъците.