Стойността на активите в целия свят е нараснала до 477 трилиона долара (441 трилиона евро) през 2023 г., според тазгодишния доклад за глобалното богатство на Boston Consulting Group (BCG).

Това е скок от 4,3%, който се дължи на възстановяването на финансовото богатство и увеличението му с почти 7%. Категорията дори не включва реални финансови активи като притежаване на недвижими имоти и земя.

Тенденцията е положителен знак след трудния период в резултат на пандемията, когато високите лихвени проценти и обезценяването на валутите засегнаха бюджетите на потребителите по целия свят, отбелязва Euronews.

През 2022 г. общото богатство е нараснало само с 0,2 %, докато финансовото богатство е отбелязало спад от 4 %.

Въпреки това BCG отбелязва, че все още не е постигнато пълно възстановяване. Увеличението на общото богатство с 4,3% е скромно в сравнение със средния годишен темп на растеж от 7,1%, постигнат в периода 2014-2021 г.

Как се развиват различните региони

В периода 2022-2023 г. годишният темп на нарастване на нетното богатство е най-висок в Латинска Америка (7,9%), следвана от Близкия изток и Африка (7,8%).

Когато се сравняват с прогнозния годишен темп на растеж за периода 2023-2028 г., Близкият изток и Африка излизат начело (10%), следвани от Латинска Америка.

Въпреки че отбелязват сериозни увеличения, това не означава, че тези региони са най-богатите.

Напротив, богатството е концентрирано в Северна Америка, следвана от Азиатско-тихоокеанския регион и след това Западна Европа.

"Финансовото богатство в развитите икономики на Северна Америка и Западна Европа понесе особено тежък удар през 2022 г., но и двата региона се възстановиха през 2023 г.", се казва в доклада на BCG. "Северна Америка е сред най-бързо растящите региони, като на нея се падат над 50% от цялото ново финансово богатство през 2023 г., задвижвано от огромното възстановяване на фондовия пазар."

Финансовите печалби се увеличиха значително след като акциите на технологичните гиганти като Apple, Nvidia и Microsoft станаха първите компании с пазарна капитализация от 3 трилиона долара (2,77 трилиона евро).

Растежът в Западна Европа е малко по-слабо изразен по отношение на финансовото богатство. Според BCG това се дължи не само на по-малкия ръст на фондовите пазари, но и на факта, че инвеститорите са вложили по-малко от парите си в акции.

Финансовото богатство в Азиатско-тихоокеанския регион също показва слаба динамика, като през 2023 г. нараства с 5,1%. В доклада се посочва, че това се дължи главно на забавянето на създаването на богатство в Китай, въпреки че се очаква стабилен растеж в периода до 2028 г.

Неравномерно разпределение на богатството

UBS също публикува паралелен доклад за глобалното богатство, резултатите от който са базирани на проучване в 56 държави.

Най-голямо свиване е отбелязано в Кипър, като спадът е с повече от 30%. В класацията следва Мексико, където богатството на глава от населението е намаляло с близо 20%. Следва Казахстан, където е регистрирано свиване с повече от 17%.

Сред западноевропейските икономики най-зле се представят Швейцария и Италия, където спадът е съответно почти 6% и 4%.

В другия край на скалата се откроява Турция, която между 2022 г. и 2023 г. увеличава богатството на глава населението с над 157 %, оставяйки всички останали държави далеч назад.

В Обединеното кралство този показател е нараснал с близо 10% за година, а в Дания богатството на възрастен се е увеличило с почти 6 %.

UBS представя и данни за разпределението на милионерите по света, които ще се увеличават през следващите години. Най-много от тях са в САЩ, следвани от континентален Китай и Обединеното кралство.