Най-дългото проучване на деца гении разкри какво е нужно за успех

29829
Най-дългото проучване на деца гении разкри какво е нужно за успех

© Pixabay

По време на най-дълго продължилото проучване на деца гении в историята, в продължение на 4 десетилетия учени са следвали 5 000 деца, които са демонстрирали резултати в най-горния 1% по интелект.

Те открили, че интелектът играе огромна роля в постигането на успехи впоследствие в живота.

Проучването започва първоначално през 1971 г. в университета Джон Хопкинс, но в момента се ръководи съвместно с университета Вандербилт. Към настоящия момент по-голяма част от участиците в него вече са възрастни.

Резултатите от проучването се противопоставят на дългогодишните теории, според научния журнал Nature. Първо, идеята, че силното представяне се дължи основно на тренировките и упражненията и второ, че "всеки може да стигне до върха с достатъчно концентрирани усилия в подходящата насока."


Според проучването ранният познавателен интелект оказва по-голям ефект върху успеха, отколкото целенасочените упражнения или външни фактори, като вашия социално-икономически статус, пише CNBC.

"Децата, които са демонстрирали резултати в най-горния 1% по интелект, след това стават наши изтъкнати учени и академици, наши шефове на компании от Fortune 500 и федерални съдии, сенатори и милиардери," казва Джонатан Вай, психолог в университета Дюк.

Проучването също така набляга върху важността на насърчаване на развитието на преждевременно развити деца и важността от това да се позволява на тези, които се учат бързо, да пропускат класове в училище.

13 неща, които психически устойчивите родители не правятОтлеждането на психически устойчиви деца, които са подготвени да се справят с предизвикателствата на реалния живот, изисква родителите да се откажат от нездравословните, но въпреки това популярни родителски практики, които лишават децата им от психическата сила

Проучването сочи, че вероятността впоследствие да завършат докоторантура или да регистрират патент е с 60% по-висока при деца, които са прескочили клас по време на обучението си.

Вероятността пък да завършат докторантура в така наречената сфера STEM (наука, технологии, инженерство и математика) е два пъти по-голяма, в сравнение с подобни умни деца, които не са прескачали класове в училище.

В научния журнал също така се отбелязва, че с навлизането в пика на кариерите на всичките тези обекти на проучването сега става ясно колко "по-влиятелни са надарените от останалата част от обществото."

Всъщност много от новаторите са хора, чиито познавателни умения са били открити и подкрепени в ранните им години чрез програми за обогатяване, като Центъра за талантливи младежи към университета Джон Хопкинс, който стартира дейността в допълнение на това продължаващо проучване.

Едни от по-популярните имена, които са преминали през центъра, са основателят на Facebook Марк Закърбърг, съоснователят на Google Сергей Брин и певицата Лейди Гага.

Един от ръководителите на проучването обаче съветва хората да не притискат децата си да стават гении. Това „може да доведе до всевъзможни социални и емоционални проблеми," казва Камила Бенбоу от университета Вандербилт.

Проучването предлага следните осем съвета за насърчаване у децата - както на високи резултати, така и на щастие на по-късен етап в живота:

1. Излагайте децата на най-разнообразни преживявания.
2. Когато едно дете показва силен интерес или талант в нещо, осигурявайте възможност за развитието му в тази насока.
3. Подкрепяйте както интелектуланите, така и емоционалните им нужди.
4. Помагайте на децата да развият „манталитет на израстване“, като поощрявате усилията, които полагат, а не способностите, които имат.
5. Насърчавайте децата да поемат интелектуални рискове и да са отворени към провалите, които ще им помагат да се учат.
6. Внимавайте с етикетите: да бъде определяно като надарено може да бъде емоционално бреме за едно дете.
7. Работете с учителите, за да посрещате нуждите на вашето дете.
8. Тествайте способностите на детето си.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg