Най-добрите фондове у нас за последната 1 г.

7324
Най-добрите фондове у нас за последната 1 г.

© Pixabay.com

Рекордно ниските лихви по спестяванията карат все повече хора в страната да се оглеждат за нови инвестиционни алтернативи. Не, тук няма да стане въпрос за вложения в недвижимо имущество, въпреки че цената на жилищата отчита ръст от над 8% за последните 12 месеца.

Днес ще направим справка как се представят взаимните фондове в България. Изчисления на Profit.bg показват, че нито един фонд не е успял да "бие" (бел. ред. да постигне по-висока доходност) SOFIX за последните 12 месеца.

Това обаче не бива да ви отказва, тъй като е факт, че и вложителите в голяма част от инвестиционните схеми в последните месеци са получили добра доходност за средствата си. С едно уточнение - миналите резултати не са гарант за добро представяне на фондовете и в бъдеще, тъй като те зависят както от икономическата обстановка в страната, така и от международните пазари.


За последните 12 месеца SOFIX е добавил близо 50% към стойността си (49.76%), докато повишенията при другите основни индекси BGBX40 и BGTR30 са от 45.90 и 38.15%.

Само три фонда в страната са обявили доходност от над 40% за същия период. Това са Алфа SOFIX индекс с ръст от 45.27%, както и Адванс инвест и Златен лев Индекс 30, където инвестициите на инвеститорите са нараснали с 44.71 и 43.36%.

Над 30% пък имат още три фонда - ОББ Премиум Акции (37.24%), ДСК Растеж (34.77%), Адванс Възможности в Нова Европа (32.2%), както и ПИБ Авангард (30.23 на сто).

В топ 10 по доходност за последната една година са още Златен лев, Скай Финанси и Юг Маркет Максимум.

Добри резултати и доходност от над 20% имат също така и Алфа Избрани Акции, Селект Регионал, ПИБ-Класик, Конкорд Фонд-2 Акции и ОББ Балансиран Фонд.

От началото на 2017 г. SOFIX е добавил 16.58%, а повишенията при BGBX40 и BGTR30 са от 17.98 и 13.31 на сто.

Справка на Profit.bg, на база данни от БАУД, показва, че едва девет от фондовете в страната са постигнали 10% доходност от началото на 2017 г. Лидери в това отношения са Адванс Възможности в Нова Европа, Адванс Инвест, Алфа SOFIX Индекс, Скай Нови Акции и Златен лев Индекс 30.

Топ 9 се допълва от ДСК Растеж, ОББ Премиум Акции, Ди Ви Динамик и Златен лев.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg