10 правила при форекс търговията

3966
10 правила при форекс търговията

Безкрайни са правилата и съветите, които се дават от специалистите при търговия на валутните пазари към индивидуалните инвеститори. Ето как те биха могли да се обобщят до 10-те най-важни, според изданието Fx1.bg.

1. Не оставяйте печеливша сделка да се превърне в губеща.

Инвеститорите прекарват много време и хвърлят много усилия в дебнене на най-удачното ниво за влизане, но рядко правят същото за определяне на нива и стратегия за излизане от дадена позиция.

Стратегията за излизане е също толкова важна (ако не и повече), колкото тази за заемане на позиция. Тук инвеститорите следва да определят цели за нивата, които гонят, и нивата за излизане от позицията или ограничаване на загубите.

Едно от най-често срещаните явления е инвеститорът да излезе малко на печалба, което да го накара да си повярва, че е уцелил посоката и после при тръгване в обратната на неговата посока да махне стоповете си, за да не би случайно да го ударят.

Всъщност целта на стоповете е именно да се ограничават загубите, а премахвайки ги, инвеститорът се оставя да бъде изложен на голям риск при промяна на тренда.

Най-простото, което могат да направят инвеститорите, които търсят по-голямо движение и не искат да приемат „малки печалби", е да си преместят стопа на цената на влизане - на нулата, което ще им гарантира запазване на капитала, ако тяхното движение не продължи.

2. Логиката е печеливша, емоциите съсипват.

Може би най-голямата грешка, която допускат инвеститорите, е поддаването на емоциите. Търгуването трябва да е професионално и дългосрочно ориентирано и обусловено от здрава логика и доказана печеливша стратегия.

Емоциите, които могат да „убият" инвеститора и неговия портфейл, включват влюбването във валута, упоритост (нежелание да се излезе от позиция, която се движи в противоположна посока), невъзможност за приемане на загуби, осредняване при ясни признаци за промяна на тренда, нелогични и необмислени действия (търгува се без ясна визия за пазара, само заради идеята) ...

3. Никога не рискувай повече от 2-3% от капитала си в сделка.

Това е особено трудно постижимо за дейтрейдърите или за спекулантите с малки сметки, които търгуват с огромен по размер заемен капитал или без стопове.

4. Мисли фундаментално, влизай на базата на технически анализ

Отричането на един от двата анализа е безсмислено. Търсете повече потвърждения за влизане в позиция. Съчетаването на двата типа анализа (които противно на мнението не се изключват), може само да ви донесе ползи.

5. Не ползвай максимално допустимия маржин.

Работата на форекс брокерите е да ви предоставят и подмамят да ползвате повече ливъридж, което е добре дошло за тях, като губите системно и внасяте. Ползването на прекомерно висок заемен капитал гарантира неуспеха ви в дългосрочен план, защото при 100 печеливши и само една губеща сделка ще загубите всичко. А както всички знаем не можеш само да познаваш на валутния пазар.

6. Да си прав за посоката, но да си влязъл твърде рано, значи че си сбъркал.

Трейдърите често се успокояват, че са познали, когато валутната двойка тръгне в крайна сметка в тяхната посока, но са избързали с влизането и стопът ги е извадил от пазара. Това обаче не означава, че са познали, когато стоят и гледат отстрани. Важното е да си вадят поука и следващият път да са по-търпеливи. За съжаление търпението е изключително трудно се култивира, особено при по-агресивни и емоционални инвеститори.

7. Трябва да има разлика между допълване на позиция и осредняване на загуба

Осредняването на позиция, която върви срещу вас в по-големия процент от случаите свършва лошо за инвеститорите. Добре е да се научите да си увеличавате позицията само в моменти, когато тя е във ваша посока.

Виж и останалите правила тук

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg