10 съвета, за да влезете в един от най-престижните щатски университети

1342
10 съвета, за да влезете в един от най-престижните щатски университети

Приемът на студенти във водещите американски университети е изключително тежко начинание, което изисква сериозна подготовка и крие редица трудности. От водещите университети като Harvard, Wharton, Stanford и др. припомнят, че приемат едва 10% от тези, които кандидатстват.

Успешната подготовка за приемането в подобни университети се е превърнало дори в изгоден бизнес, като наппример за Стейси Блекман, която е основала консултантска агенция Stacy Blackman Consulting, подпомагаща кандидат-студентите в тяхното начинение.

От консултанската агенция предлагат следните 10 съвета към желаещите да станат част от най-елитните университети в САЩ, публикувани в изданието Fortune.

На първо място кандидатите трябва да успеят да изкарат изключително висок резултат на теста Graduate Management Admissions Test (GMAT). Средният студент в 10-те най-добри щатски университети изкарва на теста 700 точки или повече, сочи изследване (като цяло резултатът е в границите между 200 и 800 точки, средния резултат на всички положили го е 500 точки).

Бъдете себе си” е вторият съвет на специалистите от консултанската агенция. Често кандидат-стедентите имат някаква представа за типажа, който подхожда на дадено бизнес-училище и се стремят да се доближат максимално близо до него. Това обикновено е продиктувано от факта, че познават дадени личности от желаните от тях университети и се опитват да им подръжават.

Кандидат-студентите трябва да имат впредвид, че целта на комитетите по приема към различните университети е да приемат максимално различни индивидуалности и представянето за нещо, което не сте, често може да ви подведе.

На трето място се препоръчва да не се избързва с подаването на молбата за кандидатсване за сметка на качеството й. Обикновено елитните университети приемат молби два пъти годишно, през октомври и януари. Това да сте сред първите подали молби не дава никакви предимства. В тази насока специалистите препоръчват да не се прибързва с молбата, много по-важно е качеството й.

Бъдете готови да обсъждате слабостите във вашето резюме, е следващият съвет към кандидатите. Наблегнете на слабите страни от вашата автобиография, като обясните защо се е получило така и какви поуки сте си извлекли. Много често приемната комисия набляга именно на тях.

Препоръките са от изключителна важност. Много често срещана грешка сред кандидатсващите е, да съсредоточват вниманието си върху свободната част на молбата за кандидатстване и да пренебрегват значението на препоръките.

Важно е и от кого се получават препоръките. Те трябва да са от човек, който изключетелно добре е запознат с личните Ви качества и умения. Комитетите по приема ще искат да разберат какви са уменията ви на работа по отношение на: умения за работа в екип, лидерство, етика, уважение към колегите и др.

Поискайте един или двама души, на които имате доверие да прегледат вашата молба, но не бива да се прекалява с броя на мненията.

В случай, че попаднете в списъка на “чакащите”, не го приемайте като загуба и не се отказвайте, съветват специалистите. Постарайте се да предприемете стъпки, които да ви помогнат. В случай, че имате относително ниска оценка на изпита GMAT, може да го карате наново, за да подобрите резултатите си. Изпратете една и или две нови препоръки, ако е възможно.

Преди да изберете университет, направете собствено проучване, препоръчват още от консултантската агенция Stacy Blackman Consulting, за да сте сигурен, че избраният от Вас университет напълно отговаря на желаните сфери, в които искате да се развивате.

На последно място специалистите съветват да започнете с подготовката по кандидатстване възможно най-рано, като всички действия изискват необходимото време и отлагането за последния момент може да доведе да провал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg