5 често срещани кариерни съвета, които да забравите

4395
5 често срещани кариерни съвета, които да забравите

В интернет пространството можете да се натъкнете на безбройно количество кариерни съвети, но преди да си позволите да им се доверите, нека да ви представим 5 от тях, които си заслужава да игнорирате.

1. „Винаги трябва да имате 5-годишен план”

Не сте чували този съвет? Тази концепция циркулира постоянно. Хубаво е да имате планове за следващите 5 години, но реалността показва, че най-добрите възможности често са тези, които не очакваме. Когато сте прекалено съсредоточени върху „5-годишния си план”, може да пропуснете златните възможности, които ви се откриват в рамките на тези 5 години.


2. „Не прескачайте от работа на работа”

Има и по-лоши неща от това. В наши дни честата смята на работното място се е превърнала в нещо напълно нормално. В норма. Проучвания сочат, че днес служителите, които остават повече от две години на една позиция, печелят 50 % по-малко, пресметнато общо за целия им живот. Така че, давайте смело напред и потърсете по-уважаващи и оценяващи уменията ви работодатели. Никога не оставяйте на работното си място, заради страх, че ще ви лепнат етикет.

3. „Следвайте парите” или „Правете това, което обичате, и парите ще потекат”

И двата са поравно лоши съвети. Когато следвате единствено парите, рискувате да пренебрегнете собствените си таланти и желания и да изградите кариера, която с всеки изминал ден ще ви огорчава. Накрая ще разберете, че сте пропилели живота си за едно нещо – трупане и харчене на пари.

От другата страна имаме съвет, който ни насочва към правене на това, което най-много ни удовлетворява, с очакване за финансов успех. Наивността на тази концепция е очевидна. Експертът Кейт Уайт съветва винаги да се вглеждаме там, където интересите и талантите ни се пресичат с потенциала да постигнем финансов успех.

4. „Не бъдете прекалено алчни. Нека работата ви говори сама за себе си”

По принцип съветът не е лош, но реалността показва, че не можете да очаквате хората около вас да знаят какви са стремежите и исканията ви. Когато искате нещо, говорете за него. Поискайте го директно!

5. „Не си губете времето за кандидатстване за позиция, която няма да получите”

Преди време ви запознахме с няколко основателни причини да кандидатствате за позиции, за които очевидно нямате нужните компетенции. Струва си да кандидатствате, въпреки първоначалната си оценка. Разбира се, трябва да поставите някакви разумни граници. Ако учите за фармацевт, не кандидатствайте за асистент на фотограф, ако нямате предишен опит с фототехника. 

Всяка позиция, за която кандидатствате, ви дава възможност да преразгледате и оптимизирате CV-то си, да подобрите представянето си по време на интервю и да изградите по-добра увереност в себе си. Последните неща никога не са загуба на време.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg