Четири критерия за избор на кредитна карта

2872
Четири критерия за избор на кредитна карта

Както повечето хора  най-вероятно и вие имате нужда от достъп до допълнително финансиране. Кредитните карти са един от инструментите, които най-лесно го осигуряват, като в същото време стават все по-популярни у нас. Ето и четири съвета как да изберете кредитна карта, дадени от финансовото издание Investopedia.com.

1. Лихвеният процент

Един от най-определящите фактори при избора на кредитна карта. По принцип потребителите се ориентират към кредитни карти предлагащи по-ниски лихвени проценти.

Внимавайте за скрити такси. Всъщност това, което трябва да имате предвид е не процентът на лихвите, колкото Годишния процент на разходите (ГПР) по кредитната карта, където се включват всички такси и комисиони. Това в действителност ви дава реалната цена на една кредитна карта.

Други важни условия, на които трябва да обърнете внимание, са дали годишният процент на разходите е за определен период (промоционален), след който той се повишава значително, и дали има изискване към определена стойност за покупки чрез кредитната карта, за да ползвате промотирания процент.

Трябва да имате в предвид и политиката на картоиздателя, дали процентът е фиксиран за определен период от време или подлежи на одобрение от съвета на директорите всяка година.

2. Годишната такса

Карти с такива такси са по-скоро изключение на запад. Почти всички кредитни карти у нас се отличават с подобна такса. Потребителите имат склонност да се ориентират към карти с ниски годишни такси. Ако кредитната линия по дадена кредитна карта не е много голяма, то тази такса може да заема един немалък процент от разходите по кредитната карта.

Разбира се трябва да внимавате дали карти с ниски годишни такси предлагат същите условия и възможности като други с по-високи такси. При карти с големи лимити, тази такса е само минимална фракция от общите разходи.

3. Привилегии

Понякога за изборът на кредитна карта в най-голяма степен натежава привилегиите, които тя дава. Дали ще е отстъпка при пазаруване в търговски центрове, на които сте редовен клиент, или за плащане на сметки за телефон, или покупка на самолетни билети (ако пътувате често), бонусите са от изключителна важност.

Съществуват и друг вид бонуси под формата на „кеш бек", или гратисни периоди, които също могат да са важни за спецификата и индивидуалните наклонности на потребителите и да натежат при избора на кредитната карта.

4. Удобство

Кредитната карта трябва да ви е удобна. Дали има офис до вас на картоиздателя, където да правите месечните си вноски, какви са таксите при теглене в брой или от банкомат, можете ли да плащате в чужбина и др. са все условия, които могат да предопределят избора ви.

И накрая изборът на кредитна карта не бива да е спонтанно или емоционално действие, а резултат от сериозно проучване както на това, което се предлага на пазара, така и на вашите специфични нужди.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg