Четири съвета за жените инвеститори

1276
Четири съвета за жените инвеститори

През годините се е говорило много за ролята на жените в света на бизнеса и инвестициите. Според последните изследвания все още има разлика между начина, по който инвестират мъжете и жените.

Сигурно е обаче, че жените все повече се развиват като професионалисти в тази област, отбелязва Marketwatch.com, като предлага и четири съвета, които дамите инвеститори могат да вземат под внимание, за да станат още по-добри.

Според проучване на организация Catalyst, в момента жените заемат 50.6% от мениджърските и висококвалифицираните работни места в САЩ. Но що се касае до инвестирането, те все още са по-консервативни.

Според Marketwatch.com налице са четири специфични фактора, които определят държанието на жените по отношение на инвестирането:

Знания
В анкета на Oppenheimer, 76% от жените казват, че им се иска да са научили повече за бизнеса и инвестициите. Просто жените традиционно не се обучават в тази насока.

Опит
Повечето жени престават да се грижат за финансите си веднага щом се омъжат, като оставят тези неща изцяло в ръцете на съпруга си.

Страх
Според проучване на Allianz 90% от жените изпитват огромен страх от това, че могат да изгубят парите си, като за такива страхове признават и 48% от дамите, чиито годишен доход надхвърля 100 000 долара.

Съветници
Повечето финансови съветници са мъже, които са свикнали да работят с клиенти мъже. Повечето от тях употребяват специфичен финансов жаргон. Освен това, когато говорят с жени те имат по-различно отношение, често считат, че при дамите трябва да имат по-мек подход, че те трябва да бъдат успокоявани, да им се казва това, което биха искали да чуят. Така съветниците губят време в това да се чудят какъв подход да предприемат вместо да се съсредоточат по-сериозно върху дискутиране на възможностите, които предлага пазарът.

Ето и четирите съвета на изданието, чрез които дамите могат да станат по-добри в инвестирането:

1. Мислете като собственик на компания
Собствениците на фирми разбират, че в този занаят има успехи и неуспехи и се научават да ги приемат. Жените се страхуват от загубата повече отколкото мъжете (и това често им пречи), но когато лошото настъпи, те са способни да го приемат и да понесат неуспеха по-добре от мъжете.

2. Купувайте от компании, от чийто бизнес разбирате
Това е и един от фундаменталните принципи на Уорън Бъфет. Има бизнеси, от които жените по традиция разбират повече, използвайте това преимущество.

3. Намерете си подходящ съветник
Според анкети, жените инвеститори обичат да се допитват до професионалисти. Около 75% от дамите, които имат финансов съветник заявяват, че се чувстват “по-уверени”, ползвайки тази помощ. Тук обаче е много важно да се убедите, че сте намерили подходящия специалист.

4. Спазвайте утвърдени модели
В този бизнес е добре да се учим от утвърдените инвеститори. Такъв е Уорън Бъфет, например, и хиляди по света се опитват да следват неговите принципи. Проучете стила на известните инвеститори, и си изберете някой, от когото да вземате пример.

За финал ще ви кажем, че проучване на Catalyst върху компаниите от списъка Fortune 500 установява, че фирмите с повече жени на ръководни позиции са постигнали с 34% повече доходност, в сравнение с тези, където участието на жените на ръководни постове е по-малко.

Тук не би било излишно и да споменем, че пък според проучване на Allianz 96% от мъжете намират дамите, които управляват финансите си сами, за много секси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg