Инвестирането в сини чипове

3262
Инвестирането в сини чипове

Въпреки че имат репутацията на скучни, бавни и дори излезли от мода, т. нар. сини чипове отдавна са спечелили място в порфейлите на по-консервативните инвеститори, договорни и пенсионни фондове.

За да се определят акциите на дадена компания като сини чипове, трябва да отговярат на няколко основни характеристики, макар че като цяло критериите са субективни. Те включват:

-Установена история на стабилни печалби за дълъг период от време

-Разпределяне на дивиденти на акционерите отново за продължителен период

-Повишение на дивидентната доходност в исторически план

-Силен баланс с умерена задлъжнялост на компанията

-Висок кредитен рейтинг

-Голям по размер като приходи, както и пазарна капитализация

-Диверсификация по продукти и/или по географски райони

-Конкурентни предимства на пазара

Тези характеристики обикновено помагат на компаниите да поддържат водещите си позиции в индустриите. Умерената задлъжнялост и отличните кредитни рейтинги им позволяват да заемат пари на по-ниска стойност от конкурентите.

Отличната репутация също помага, било под формата на по-високи продажби. Потребителят е по-вероятно да закупи марка, която му е позната, въпреки по-високата цена.

Най-известният списък със сини чипове е събран в индекса Dow Jones Industrial Average. Единстеното изискване за тридесетте компании в него е ледерство в индустриите им.

Отделните компании, включени в него, рядко са променяни, характеризирайки присъщата стабилност на сините чипове.

Българският еквивалент на индекс на сините чипове е SOFIX, съставен към момента от 16 водещи публични компании. SOFIX бе създаден още през 2000 г., като значителни промени на състава и методологията за изчисляването му бяха направени в началото на годината.

Има няколко начина да се инвестира във сини чипове. Можете директно да придобиете акции на компаниите, чиито акции се определят като сини чипове. Друг вариант е да закупите дялове в тъй наречените индексни фондове (инвестиращи в акции от даден индекс).

Също така на западните борси се предлагат дериватни инструменти, следящи движението на популярните индекси, които позволятават както покупка, така и продажбата им на късо.

За последните 12 месеца Dow Jones се е повишил с над 20%, а SOFIX с повече от 53 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg