Инвестиционни грешки

1845
Инвестиционни грешки

Един въпрос най-вероятно тормози инвеститорите не само по света, но и у нас „Ако през последната година и половина бях направил ...". И докато инвестиционно ни поведението се предопределя от много фактори, то ето някои грешки, които правим често при инвестиране:

1. Не можеш да победиш пазара

Инвеститорите често имат склонност да се състезават с целия пазар. Това включва спекулации, покупки и продажби на акции при най-малките новини или слухове. Противопоставянето на ясно оформящи се трендове и разчитане, че ще оцелеят в момента, в който посоката на пазара ще се промени е друга често срещана грешка, която струва скъпо на инвеститорите.

Най-очевадният извод е, че инвеститорите не бива да влизат в надпревара с по-добри и големи играчи. Вместо това е много по-просто да направят един добре диверсифициран портфейл. Банално и очевидно? Да. За съжаление обаче, емоциите често вземат връх и този съвет не се следва.

2. Миналото не е бъдеще.

Не е ли бил очевиден крахът на финансовите институции през 2007 година. Явно не, след като е бил пропуснат от толкова много финансови специалисти.

Искате да проверите прозорливостта си? Много е лесно. Напишете на лист хартия, това което смятате, че ще се случи в определен период от време и проверете до колко сте били прави след изтичането му.

Според някои анализатори в момента сме в „бичи пазар", според други в „мечи". Запишете прогнозите им и ги проверете. Като направите това няколко пъти ще знаете кой познава повече и кой не.

3. Историите за инвеститорски успех са подвеждащи.

Подобно на лотарията, няма да видите реклама на човек, който не е спечелил, а само ще чуете истории за хора забогатели от инвестиции по един или друг начин. Това, че е проработило за тях в никакъв случай не означава, че ще се случи и при вас.

Такова нещо се наблюдава и при инвестициите. Инвестиционните компании ще ви представят данни само за конкретни периоди от време, които ги устройват. Те ще рекламират само това, което може да ви привлече като клиент. Например това, че един фонд е реализирал доходност за последната година от 30% само по себе си е добра реклама. От там обаче, най-вероятно ще ви спестят, че средната доходност за последните пет години е двуцифрено отрицателно число.

4. Нито страхът нито алчността са добри инвестиционни съветници.

На въпроса смятате ли, че моментът е добър за инвестиране на финансовите пазари през февруари 2000-та година, когато започна пукането на интернет-балона, 78% от отговорилите са казали да. През март 2003 година, когато е било дъното на пазара, едва 41% са се съгласили, че моментът е подходящ за финансовите пазари. От тук произтича и така популярната логика, че пазарните настроения до голяма степен предопределят достигането на повратна точка.

5. Натрупването на благосъстояние ни прави щастливи, но неговото увеличаване ни прави дори по-щастливи.

Хората са склонни да са щастливи когато повишават богатството си. Така например, ако един човек увеличи богатството си от 1 на 2 млн. лева, той ще е много по-щастлив от човек, чието богатство е намаляло от примерно 5 на 3 млн. долара.

И докато възстановяването на загубите трае значително по-дълго време, то инвеститорите е добре да си възстановят щастието много по-бързо. Добре е човек да оценява това, което има и да може реално да преценява ситуацията си. Така той ще избегне евентуално много грешки, които би могъл да натрупа в опита си за бързо възстановяване на предишното си благосъстояние.

6. Трябва да имате ясни правила.

Ако портфейлът ви е загубил 30% от стойността си най-вероятно ще се чувствате, като губещи. Това не означава обаче, че не трябва да се разделите с позициите си, ако това е бил първоначалния ви план. Постигането на крайната цел - да правите пари от инвестиции няма да се осъществи без да имате ясни правила и предварително зададени цели. Без следването им рискувате да претърпите крах в даден момент, дори и да сте имали известен успех в началото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg