Искате ли пенсия от 1000 лева?

10902
Искате ли пенсия от 1000 лева?

Да разчитаме на държавната пенсия да ни подсигури заместване на дохода, когато се пенсионираме, е меко казано „оптимистичен“ вариант. Непрекъснато ставаме свидетели на повишаване на пенсионната възраст и недостиг в пенсионната система, което е изключително тревожно за тези, на които им предстои пенсиониране.

Това, което най-малкото трябва и можем да направим, е да проучим каква пенсия ще получаваме и да помислим за това дали тя ще ни стига, както и колко средства според нас ще са ни необходими, за да си осигурим нормален според собствените си критерии начин на живот.

За щастие вече има калкулатор, който ни дава базова информация за това каква пенсия ще получаваме, на база на текущото законодателство, пенсионен стаж и осигурителен доход.


Може би това, което е най-ценното в този калкулатор, обаче е възможността да видим какво можем да направим, за да достигнем предварително зададена от нас цел за размера на пенсията.

Казано по друг начин - можем да използваме калкулатора, за да видим колко трябва да спестяваме на месец, за да постигнем предварително поставена като цел пенсия.

Виж още: Кога трябва да започнем да спестяваме за пенсия?

Разбира се ще припомним, че колкото по-рано започнем да пестим, толкова по-малко ще ни се налага да заделяме, за да постигнем желания ефект.

Един пример – ако искаме да получаваме пенсия от 1000 лева и сме на 25 години, с 5-годишен трудов стаж и осигурителен доход в размер на 900 лева, то ще трябва да заделяме по 85 лева на месец, за да постигнем този резултат при настъпване на пенсионната възраст.

Използвай първия по рода си спестовен калкулатор

Така до настъпване на пенсионната възраст на 65 години ще сте заделили 35 700 лева в сметки за допълнително пенсионно осигуряване.

Забавяне с 10 години в началния момент на спестяване ще доведе до сериозно повишаване на сумата, която трябва да спестявате, за да се достигне заветната мечта за 1000 лева пенсия. Тоест, ако започнете да спестявате на 35 години, ще трябва да заделяте месечно по 195 лева в допълнително пенсионно осигуряване.

В този случай ще сте заделили общо 70 200, за да достигнете целената пенсия, точно два пъти повече, в сравнение с това, което би ви се наложило да заделите, ако сте почнали с десет години по-рано.

Още едно предимство на допълнителното пенсионно осигуряване е възможността за гъвкавост във времето за пенсиониране. Така можете например да се пенсионирате до пет години преди официалната пенсионна възраст, ако преди това сте направили необходимите действия за подсигуряване на старините си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg