Как да изберем застраховка "Живот"?

2673
Как да изберем застраховка

Какви видове застраховки живот има и защо ни е необходима такава изобщо? Може би много от вас са се замисляли по тези теми. Ето как отговарят експертите от YahooFinance:

Кой има нужда от застраховка „Живот“?

Ако хора от вашето семейство са финансово зависими от вас, то тогава задължително трябва да помислите за такава. Това важи и за по-възрастните пенсионирани двойки – добре е те да са сигурни, че половинката им ще има на какво да разчита, освен на пенсията си.

Трите основни стъпки, които трябва да следваме, са:

Първо - определете сумата, която ще е необходима на близките ви, за да им осигурите финансова стабилност.

Второ - решете каква застраховка ви е необходима - срочна или със спестовен елемент.

Трето - потърсете застрахователя, който предлага най-изгодни условия, и не забравяйте да прочетете полицата внимателно преди да подпишете.

Какви типове застраховка „Живот“ има?

По своята същност застраховката “Живот” се дели на рискова и смесена (рискова със спестовен елемент).

Смесената застраховка "Живот", освен чисто рисковата си част, има и спестовен елемент. Сключването й позволява на застрахования срещу минимална премия да направи качествена инвестиция.

Рисковата застраховка "Живот" предоставя възможност на клиента да избере условията, които най-добре подхождат на неговите интереси, както по отношение обхвата на рисковото покритие, така и по отношение на застрахователната сума и размера на обезщетенията. Тази застраховка няма спестовен елемент.

Застрахователната премия и при двете застраховки може да бъде еднократна или периодична. При смесената застраховка "Живот" е възможно свободно плащане на вноските, обвързани с доходите на клиента.

Застрахователната сума може да бъде свободно определяна от клиента, като при смесената застраховка може да бъде включено ежегодно нарастване или с изплащане на всеки три години от срока на застраховката в предварително договорено съотношение от нея.

Срокът на смесената застраховка е между 3 и 20 години. Застраховката може да бъде индивидуална - застраховат се здрави лица на възраст между 16 и 65 години, и семейна - застраховат се съпрузи и/или техните деца до 24-годишна възраст.

Срокът на рисковата застраховка е от един месец до пет години.

Рисковото покритие се формира като комбинация от основни (задължителни) и допълнителни (избираеми) рискове, коментират от Insurance.bg.

Покритието при рискова застраховка "Живот" може да включва следните основни рискове: смърт от общо или професионално заболяване; смърт от злополука; трайна загуба на трудоспособност вследствие злополука; временна загуба на трудоспособност вследствие злополука, професионално или общо заболяване. Възможно е включването и на допълнителни рискове: разходи за медикаментозно лечение и/или репатриране вследствие злополука; инвалидност вследствие злополука; професионално или общо заболяване; дневни пари за болничен престой вследствие злополука или заболяване.

От своя страна, всяка застрахователна компания предлага, освен широко популярните застраховки, и множество техни разновидности или подвидове.

За каква сума да се застраховаме?

Обикновено хората избират сумата на базата на доходите си – застраховката за това е създадена, за да компенсира липсата им. Умножете годишния си доход по най-малко пет пъти (и най-много десет).

Голяма част от доходите на хората отиват за плащане на данъци (парите, изплатени по застраховки, са в повечето случаи освободени от данъци) и за ежедневни разходи. Така че първо извадете данъците, след което добавете парите, необходими за основни неща като храна, дрехи, и т. н. Помислете и за еднократни разходи - образованието на децата ви, изплащане на ипотека и т. н., прибавете медицински разходи и поддръжка на къщата, и ще получите сумата, която е най-добре да оставите на наследниците си.

Други типове застраховка "Живот"

Някои компании предлагат и разновидности на застраховката „Живот“ като застраховка за двама, изплащана след смъртта и на втория застрахован. Тази полица е обикновено по-евтина от две индивидуални застраховки и се предпочита с цел да се осигурят средства за следващото поколение или когато единият от застрахованите не би могъл по медицински причини да получи индивидуална застраховка.

Също така, някои компании предлагат пакет за двама души едновременно, като сумата се изплаща след смъртта на първия. Тази полица е подходяща в случай, че повече от един човек имат да изплащат ипотека, дълг и т. н.

Застраховката „Живот“ е важна част от всеки един финансов план и такава трябва да имат всички, които обичат да планират бъдещето си и не обичат да оставят нещата на случайността.

Ако не се чувствате достатъчно информирани, за да изберете сами продукт, не се притеснявайте да потърсите съвета на експерт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg