Как да преодолеем стеснителността на работното място?

4705
Как да преодолеем стеснителността на работното място?

В един или друг момент всички страдаме от това - стеснителност, социално безпокойство, да бъдеш аутсайдер. Наречете го както искате, но това е страдание, което ни вреди, пише Business Insider.

Едно от най-важните неща, които трябва да се запомнят за стеснението е, че то отразява личния дискомфорт. След като като се научим да се възприемаме с нашите недостатъци и тайни, както и с положителните ни качества, можем да използваме това в общуването си с другите хора.

Ето и няколко начина как да се подобрите отвътре, за да изглежда по-добре отвън:

Имайте план за действие при разговорите

Психологът Бернардо Кардучи казва, че разговаряме с непознати на пет етапа: въвеждащо изречение, представяне, опитване на различни теми, изследване на общи интереси и приключване, където човек обобщава нещата и евентуално разменя контакти. Ако можете да запомните тези стъпки, можете да разбирате къде се намирате в разговора и накъде трябва да се насочвате след това.

Загрявайте преди партита

Кардучи ни съветва да пристигаме по-рано на партита, за да имаме възможност да си поговорим един на един с хората. След това да използваме "бързи разговори" - да говорим с много хора за кратък период от време, без да задълбочаваме разговора или да се подлагаме под напрежение да го поддържаме. За времето, в което ще сте провели един и същи разговор осем или десет пъти вече ще знаете кой е най-интересен и дали сте създали връзка.

Бъдете информирани и кажете нещо

Когато става въпрос за счупване на леда, целта е само да дадете сигнал, че ви интересува разговора. Темата е без значение. "Не трябва да бъдете експерт," казва Кардучи, но е от полза да бъдете информирам. Ако сте запознат с местните новини или популярната култура, това може да помогне на разговора да тече по-добре.

Що се отнася до спонтанните разговори, има две правила - ме подхвърляйте коментари, за да впечатлявате хората и не съдете. Другите ще участват по-свободно, ако не смятат, че ще ги критикувате.

Имайте вид на отзивчив човек

Терапевтът Ерика Хилиард казва, че езикът на тялото играе голяма роля за това как ни възприемат околните и за това какво е нашето отношение към останалите. Човек, които се крие зад неутрална маска може да накарат другите да си мислят, че е враждебно настроен или надменен. Ако държим главата си вдигната, стоим изправени и изглеждаме приятелски настроени, нашето внимание се насочва навън и вероятността останалите да забележат това е по-голяма.

Когато заговаряте непознат, си спомнете някакъв предишен момент, в който сте изпитвали увереност

"Спомнете си последния път когато от вас е струяла увереност и вашето тяло ще реагира подобаващо," казва Хилиард. Това е по-добър подход, отколкото да се преструвате, или да се опитвате да скриете безпокойството си.

Установявайте зрителен контакт - това показва уважение и прави добро първо впечатление

За да смекчите втренчения си поглед, огледайте ненатрапчиво лицето на човека, казва консултантът по връзките Сюзан Рабин.

Давайте повече информация от необходимото, за да не "увисне" разговора

Когато ви предстои публична реч, очаквайте сценичната треска

Според психолога Марк Лиъри, нервността се определя от важността от последствията от дадено събитие и вашето ниво на увереност в успеха.

Направете оценка на тези два фактора и ще знаете в каква степен трябва да се подготвите. В такъв случай ще бъдете по-малко изненадан от възбудата на тялото ви, когато събитието наближи.

Репетирайте преди да изнасяте реч

Това не означава просто да прегледате бележките си. Психологът Питър Десбърг съветва да облечете дрехите, които ще носите в деня на събитието, да произнесете речта си с лампа насочена към лицето ви, ако събитието ще бъде в тъмно помещение и да се научите да се наслаждавате на адреналина от произнасянето на речта ви.

Наблягайте на смеха

Самият Десбърг, който е и преподавател, е забелязал, че колкото повече хумор използва по време на лекциите си, толкова по високи оценки получава от студентите си в края на семестъра.

Помнете, че по време на реч, вие сте човекът, от когото имат нужда

Тълпата, независимо дали се състои от трима или 300 души, е тук, за да чуе какво имате да кажете. Един добър съвет за това как да не мислите за разтуптяното ви сърце е да тренирате техники за „заземяване", като например да усещате краката си на пода.

Когато флиртувате бъдете себе си, или бъдете някой друг

Влезте в образа на безгрижното си друго Аз, така че да можете да казвате неща, които обикновено не бихте казали и бъдете по склонен към флиртуване. Ако ви отрежат, на кой му пука? Това така или иначе е вашето друго Аз.

Съгласявайте се

Точно както не бихте искали да съдите или критикувате още от самото начало, така не се страхувайте да се съгласявате и да показват че имате сходни нагласи.

Разбира се, правете го само ако сте съгласни, или имате сходна нагласа.

На работното място разберете какво избягвате

Ако трябва да конфронтирате някого в офиса но се страхувате да го направите, Питър Десбърг съветва да съпоставим цената от изчакването с ползите от това да пристъпим към действие. Ако ползите надхвърлят цената, знаете какво трябва да направите.

Ограничете протакането

Протакането може да премине в отлагане на това да отстоявате своето. Ако това се случи, отбележете защо сте спрели. Десбърг казва, че ще почуствате подбуда да предприемете действия, след като осъзнаете, че просто си търсите извинения.

Чувствате се заплашен? Използвайте въображението си.

Ерика Хилиард казва: Представете си как тялото ви расте докато главата ви докосне тавана. Сега вашия шеф изглежда като 5-годишно дете, което иска прегръдка.

Вие се усмихвате топло и разговорът е по-вероятно да премине добре.

Станете Дон Корленоне на нетуъркинга

При нетуъркинга да разбереш, че намирането на начини да помагаш на хората, с които се срещаш, е по-важно от това да гледаш как те могат да ти помогнат на теб, казва Кардучи. Ако сближавате хората, "ще станете влиятелен и важен, като Дон Корлеоне."

Опитайте Морита-терапията - тя е помагала на 80 до 90% от хората, които са прибегнали до нея

Морита-терапията произлиза от Япония и ни учи да приемем, че сме стеснителсни и въпреки това да действаме.

Студент, който се чувствал срамежлив около момичета бил накаран да отиде и да говори тях въпреки безпокойството си. "Чувствам се по-самоуверен, когато приема, че не съм безпогрешен човек," казва студентът след това. "Въпреки това, съм уверен, че ще се справя с нещата."

Както и всеки будист ще ви каже, животът е страдание. Важното е да приемете това и да продължите напред.

Поставяйте си цели, които са под ваш контрол

Преди важно събитие, като интервю за работа например, си съставете списък с фактори, които предизвикват безпокойство у вас. След това изберете нещата, над които на практика имате контрол, като например как да опишете постиженията си. След това се заемете с всеки проблем, чрез методи като предварителна презентация, докато страховете ви се разсеят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rodolfo
# 0
22:07 | 25 July 2012
AKAIK you've got the awsner in one!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg