Как да се ориентираме за посоката на пазара?

2514
Как да се ориентираме за посоката на пазара?

Историята на най-развития финансов пазар в света - щатският, е показала, че съществуват определени индикатори, по които би могло да се съди за посоката на пазара.

От началото на май индексът Dow Jones Industrial Average е изгубил около 10% от стойността си, което официално се признава за корекция. Въпросът който е в главите на инвеститорите е „А сега накъде?"

Ето и някои от признаците, които биха могли да определят посоката на пазара, според специалисти от изданието The Wall Street Journal.

1. Цената на петрола

Когато световната икономика се възстановява трайно, е необходим повече петрол. Цената на петрола се смята като индикатор за ръста. Когато „черното злато" поскъпва, то се очаква ускорен ръст за икономиката. И обратното - когато пада, значи перспективите пред ръста не са много положителни.

Трябва да се има в предвид обаче, че цената на петрола зависи до голяма степен и от нивото на долара, тъй като се измерва в щатска валута.

Цената на петрола намери своето дъно в началото на изминалата година до над 30 долара за барел и се възстанови при признаците за възстановяване на световната икономика, което пък бе последвано и от силен ръст на световните пазари.

От наскорошния си връх при 86.84 долара за барел, цената на петрола е върнала с около 20%, но дори и при нива от 70 долара за барел, то е с 14% над нивата си от началото на годината.

Ако цената на суровината се задържи трайно над 70 долара и се оттласне към нивото от 80, това може да е индикатор, че предстоят по-нататъшни добри месеци пред световните пазари.

2. Движението в акциите на щатския конгломерат General Electric.

Това е единствената компания, която се е задържала в индекса Dow Jones Industrial Average от неговото създаване и това не е случайно.

През март 2009 година акциите на компанията приключиха при дяволското ниво от 6.66 долара за брой. Оттогава насам акциите на компанията се повишиха близо три пъти до 19.49 долара в края на април, когато бяха и върховете на индексите. Причината - очаквания за световно възстановяване.

Корекцията отне близо една четвърт от върховата стойност на компанията, като го направи изключително бързо - за по-малко от месец.

Според специалистите продължаващо понижение в акциите на компанията, след силния й спад, не вещаят добро бъдеще пред пазарите.

3. Движението на еврото

Допреди задълбочаването на кризата в Еврозоната, на движението на еврото не се гледаше като ключов за пазарите фактор. В момента обаче инвеститори и анализатори са вперили поглед в единната валута в стремежа си да предугадят бъдещето както за Европа, така и за САЩ.

Проблемът не е толкова в поевтиняването на еврото, колкото в темпа, с който го прави.

Проблемите в Гърция, Испания и Португалия доведоха до това да станем свидетели на рядко виждано поевтиняване на единната валута, което е отражение до голяма степен на степента на паника. Именно в тази насока и движението на еврото подсказва инвеститорските настроения.

От началото на годината единната валута е поевтиняла с около 16%. По-нататъшна рязка обезценка ще сочи, че кризата в единната зона се задълбочава, а това неимоверно ще означава и загуби и за останалите пазари.

4. Индексът KBW Bank Index

Финансовата криза започна като кредитна, свързана с банковия сектор.

Индексът следи големите банки и подсказва на инвеститорите дали регулациите в сферата ще засегнат силно или слабо банките. Силно засягане може да доведе до по-бавно възстановяване на водещите световни финансови институции, което да не се отрази много добре на пазарите.

Все пак потреблението, което до голяма степен се предопределя и от кредитирането, е в основата на световния ръст и този в развитите страни.

Индексът KBW Bank Index се понижи с 16% през изминалия месец. Неговото трайно възстановяване ще е индикатор за идването на по-добри времена.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

МИНУВАЧ
# 0
12:05 | 30 May 2010
АКО ПО ТЕЗИ ИНДИКАТОРИ ЩЕ ТРЯБВА ДЕ СЕ ОРИЕНТИРАМЕ, ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ В ОБРАТНА ПОСОКА НА ПАЗАРА. АЗ СЕ ЧУДЯ, КОЙ ИМ ДАВА ПОЛЕ НА ТАКИВА ИЗМИСЛЕНИ АНАЛИЗАТОРИ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg