Как да се саморекламирате в работата си?

1744
Как да се саморекламирате в работата си?

Независимо дали ви харесва или не, саморекламата е част от отговорното управление на кариерата. Хората, които хвалят своите собствени постижения, получават доходоносни задачи и повишения. Делата не винаги говорят по-добре от думите.

Хората обикновено попадат в един от двата еднакво непривлекателни лагера - самовъзхваляващи се и груби, или скромни и безрезултатни. Трудно е да се намери идеалната среда, според Пеги Клаус, експерт по общуването и автор на книги в тази сфера. С правилната форма на общуване обаче, човек може да сподели за своите постижения без да се чувства като копие на склонния към самохвалебствия Доналд Тръмп, смята Клаус. Ето и няколко начина как да се саморекламирате без да звучите като самохвалко:

Разказвайте вашата история

Подгответе в монолог, кратка, съдържателна историйка, която включва информация за това кой сте и какво сте правили. Използвайте я като представяне когато се срещате с хора за първи път.

Не се стеснявайте

Винаги говорете на срещи. Стойте на масата, използвайте убедителен език на тялото и се обличайте подходящо. Ходете на курс по ораторско майсторство, ако сте срамежливи по природа.

Водете хроника на добре свършената от вас работа

Създайте си документ в Word, в който да записвате постиженията си. Всеки път когато реализирате нещо, си го отбелязвайте. Включете какво точно сте направили и защо е било важно. Когато е възможно показвайте по какъв начин това постижение е помогнало на бизнеса ви. Включете положителни коментари, които други хора са давали за вашата работа.

Изкарвайте на показ нещата, които умеете

Намирайте начин да внесете нови или неочаквани умения в настоящата си работата. Говорите ли чужди езици? Факир ли сте на Excel? Станете крайно необходим в нещо.

Бъдете център на внимание

Насочете вниманието върху себе си. Заемете се с най-големия проблем на организацията. Никой друг не иска да се заеме, така че ако се нагърбите с тази отговорност и успеете, хората ще ви забележат.

Подавайте ръка

Разберете какво е важно за вашия шеф и направете така, че да осъзнава как вашата работа решава неговите проблеми.

Приемайте комплиментите

Приемайте признанието за работата си от страна на другите. Когато някой похвали работата ви не омаловажавайте постижението си като казвате: "Не беше чак толкова трудно" или "Отне ми само няколко часа." Вместо това се упражнявайте да казвате "Благодаря."

Помагайте на съседа си

Не проявявайте себелюбие. Когато помагате на други хора да се рекламират, вие рекламирате и себе си. Ако екипът ви отчете някакво постижение, изпратете поздравителен имейл към колегите и включете и шефа си в получателите.

Бъдете верни на себе си

Бъдете истински. Намерете начин да се саморекламирате, подходящ за вашата индивидуалност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg