Какво е мечи пазар?

6069
Какво е мечи пазар?

Ако сте започнали да търгувате отскоро, вероятно не сте били свидетели на мечи пазар. За съжаление през последните седмици все повече се заговори за това "явление", поради вълненията на борсата.

Какво е мечи пазар и кое го причинява?

По дефиниция, мечи пазар е когато фондовата борса пада продължителен период от време, обикновено с 20% и повече. Това е противоположното на бичи пазар. Понижението на цените на акциите става по различни причини, като икономическа или политическа криза, спад в корпоративните печалби, или просто корекция поради надцененост на пазара (акциите са твърде скъпи и падат до по-разумни нива).

Инвеститорите, които са уплашени по някои от горепосочените продават акциите си, причинявайки спад на цените. Това притиска други инвеститори, които се притесняват от загуба на пари да продават и те. И така започва порочният кръг.

Един от най-добрите примери за дълъг мечи пазар е този в САЩ през 70-те години, когато акциите са се движели без посока повече от десетилетие. Опит като този основно плаши желаещите инвеститори от пазара. Точно това е причината за поддържането на мечия пазар, защото малко са купувачите, а продажбите продължават.

Как мечият пазар влияе на инвестициите ви?

Той ще доведе до спад на цените на акциите. Този спад може да е внезапен, но може и да продължи за дълъг период от време. Но в края резултатът е същият - стойността на инвестициите ви е по-малка.

При това положение мечият пазар е негативен, ако планирате да продадете акциите си и се нуждаете от парите незабавно. Падащите цени от друга страна са добра възможност за дългосрочните инвеститори.

С други думи, ако инвестирате с намерение да държите ценните си книжа с години, мечият пазар е отлична възможност за покупки.

Какво да правим с парите си при мечи пазар?

Първото нещо, което трябва да гледате за компаниите и фондовете е дали ще имат добър бизнес и то за следващите 10-20 години.

По тази причина трябва да се научим да разделяме цената на акцията от бизнеса на компанията. Те имат много малко влияние един на друг в краткосрочен план.

Когато разберете това, ще видите падащия пазар като разпродажба на любимите ви активи, заредете докато можете, защото исторически погледнато недооценените компании ще възстановят стойностите си до по-разумни нива.

Материалът не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg