Корекция или криза?

2864
Корекция или криза?

След седем години на относително спокойствие, почти стабилност, сривът на фондовия пазар най-накрая се стовари върху нас.

Това бе много предвидима катастрофа, произтичаща от широко известна причина. Стотици анализатори алармираха, че балонът на фондовите пазари скоро ще се спука – Китай просто беше спусъкът, който изпрати всички в паника и зарази световните пазари.

В България обаче нещата във финансовия сектор тръгнаха надолу още през изминалата година с оглед на събитията покрай КТБ. След това много хора избраха да инвестират своите средства на финансовите пазари, вместо да ги депозират при нулеви лихви в банковата система.


Делът на инвестициите в акции от началото на годината е нараснал доста, в сравнение с дела на депозитите. Облагодетелствани бяха и управляващите дружества в страната, които привлякоха големи дялове на инвестиции, просто защото някои не разбират или нямат физическото време да стоят пред компютъра и да търгуват собственоръчно.

Какво обаче става сега, когато пазарите избухнаха?

Може би максимата „Ако искаш нещо да се получи добре, най-добре си го свърши сам“ е валидна и в подобни ситуации. Какво имам предвид ли? Ами просто ако наистина искаме парите ни да не спят, а да работят за нас, то тогава защо ги оставяме в ръцете на непознати за нас хора, които си мислят, че знаят по-добре от нас колко риск сме склонни да поемем в дадена инвестиция?

Наистина фондовете за доверително управление предлагат добри възможности и една сносна възвръщаемост на инвестираните средства. Да, когато пазарите вървят нагоре и всички купуват ли, купуват.

Но сега, когато всичко се срива, съм сигурна, че има много хора, които не са доволни от управлението на техните портфейли, тъй като повечето фондове нямат опцията за къси продажби на акциите, които са купули преди това.

И ако всеки чака с надеждата, че пазарът ще се обърне всеки момент и загубата им отново ще се превърне в печалба... може би е време да свалите розовите си очила и да видите реалността на финансовите пазари.

Корекция или криза е случващото се в момента?

Мнението ми клони към последното, просто защото доверието е крехко. Волатилността като че ли няма да спадне скоро на световните финансови пазари. След като животинските духове на пазара се събудиха, то ще отнеме много, за да се успокоят. Страхът се покачва.

Всичко е в ръцете на централните банки и монетарните им политики – как ще реагират те, за да успокоят духовете, дали ще ползват същите инструменти за количествено облекчаване, но с по-високи количества, или ще прибегнат до нови инструменти.

Все пак поемете нещата в свои ръце, управлявайте парите си и рисковете, свързани с тях разумно. Да, не е лесно! Но не е ли по-добре, когато става въпрос за нашите пари, да разчитаме на себе си и дори да залитнем в негативната посока, да знаем кога да спрем и да лимитираме загубите си, или ще чакаме някой друг да е загрижен за средствата ни? Вие ми кажете!

Ето най-добрата книга за въведение в търговията на финансовите пазари.

Тествайте наученото на демо сметка първоначално, напълно безрисково.

Източник: Силвия Велчева,
Admiral Markets UK Ltd

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в Комисията за финансов надзор: FRN 595450

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dobata
# 0
18:03 | 27 March 2016
Премълчаните истини от брокерите са доста. Не обръщайте внимание на такива зарибяващи статии. Прочетох statiqta, чел съм и тази книга, която де-факто освен да Ви обърка не прави нищо друго. Много е смешна сравнителната таблица, която може да намерите като натиснете линкa към демо сметката малко по-горе. Адмирал Маркетс се изкараха най-велики от всички;)) Никъде не пише обаче кой откъде получава ликвидност, което е най-важното. По време на новини като Ви измислят един слипидж от 100 фалшиви пипса и Ви закрият всичките позиции независимо от стоповете ще разберете кой кой е.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg