Л. Христов: Разберете какъв сте и след това търгувайте

1462
Л. Христов: Разберете какъв сте и след това търгувайте

Преди да започнем да търгуваме на пазарите е нужно да си отговорим на въпроса „Какъв съм аз", каза Любомир Христов, съосновател и председател на УС на Института на Дипломираните Консултанти (ИДФК).

Той ще е и един от лекторите в организираното от Булброкърс, с подкрепата на ИДФК обучение на тема „Основни тенденции на инвестициите в електронна търговия".

„Много е важно да познаваме себе си - дали сме спестители, инвеститори или спекуланти (като тук трябва да отбележим, че това не е негативно понятие и спекулантите имат съществена роля за развитието на пазарите)," каза още Христов.

„Първоначално аз за себе си установих, че съм спестител, но в последствие разбрах и се ориентирах като инвеститор".

Според Христов „в момента има много възможност за инвестиции на пазарите, в сравнение с предни години, когато единствената възможност бе депозит в Банка ДСК с лихва от 1% годишно".

Той очерта и пет основни ключа за успешна търговия. Първият е връзката между риск и доходност (колкото по-голям риск поемаме, толкова по-голяма доходност може да ни донесе нашата инвестиция).

Вторият ключ е времето, като то е наш съюзник и колкото по-дълго сме на пазарите, толкова повече колебанията се свиват и смекчават.

Третият ключ е диверсификацията, а следващият - умението ни да диверсифицираме портфейла си. Последно, но не по важност, Христов изтъкна оптимизацията на портфейла ни.

Разликата между нас и Уорън Бъфет е, че ние купуваме акции, с което се превръщаме в миноритарни акционери в дружествата, докато Бъфет поема контрола в компаниите, завърши Христов.

Очаквайте видео материал от обучението

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg