Най-големите грешки като СЕО на най-богатия човек в света

6215
Най-големите грешки като СЕО на най-богатия човек в света

Бил Гейтс управлява основаната от него Microsoft в продължение на близо 25 години, преди да отстъпи поста през далечната вече 2000 г.

По време на своето управление Гейтс превръща стартъп с двама човека в технологичен гигант с пазарна капитализация от стотици милиарди долари, като става най-богатия човек в света - позиция, която заема от много години.

Дори и най-великите изпълнителни директори обаче правят грешки, според Брад Силвърбег, прекарал 9 години във висшия мениджмънт на Microsoft от 1990 година насам.

Гейтс е направил две основни грешки, които са навредили сериозно на компанията му в много направления, според Силверберг. Това са – ниските усилия за лобиране и липсата на усилия да се облагодетелства от ранната ера на интернет.

“Основна грешка, според мен, е, че Бил не се ангажира, себе си или компанията си, в политическия процес по-рано. И то в момент, когато основните конкуренти на Microsoft лобираха силно в правителството“, коментира Силверберг по време на специална конференция.

Според експерта Гейтс не се е включил в лобирането на по-ранен етап, защото е вярвал, че компанията му се конкурира честно и създава достатъчно стойност за своите потребители. Този подход обаче е довел до „истинско бедствие“ и в крайна сметка е накарал щатското правителство и европейските законодатели „да обявят война на Microsoft”.

През 2000 година щатският съдия Томас Джаксан отсъди срещу компанията в дело за „злоупотреба с господстващо положение“.

И макар по-късно компанията да достига до споразумение с властите, според много специалисти това решение е наранило доминацията й в сектора.

Друга основна грешка е това, че Бил Гейтс не е се е облагодетелствал от ранните трендове на ръст на интернет, когато Microsoft е в доминираща позиция пред всички останали.

Това обаче се обяснява с усилията на Гейтс да предпази операционната система Windows от конкуренцията. За съжаление, това е грешно решение, което впоследствие води до отслабване на позициите на компанията в следващото десетилетие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg