Най-великите живи трейдъри

6108
Най-великите живи трейдъри

Докато всички инвеститори правят сделки по презумпция, да си „трейдър“ по професия не означава автоматично да правиш инвестиции. Според Бенджамин Греъм, баща и основател на течението „инвестиции в акции на подценени компании“, инвестицията трябва да обещава „безопасност на капитала и адекватна възвръщаемост“.

Обикновено инвеститорите правят информирани решения вследствие на внимателни анализи на бизнес фундамента на една компания. Трейдърите, от друга страна, използват технически анализи, за да направят залози, насочени към извличане на краткосрочни ползи от пазарната волатилност.

В началото на 21 век бе изключително популярно хора да напускат своята работа и да изпразват пенсионните си фондове, за да се отдават на активна търговия, от която се надяваха да извличат достатъчно печалби за поддържане на комфортен живот, търгувайки от вкъщи.


Въз основа на изключителното представяне на пазара на акции и балонизирането в цените на имотите, на всички им се струваше трудно да загубят парите си. Тези златни времена обаче отдавна са в историята.

Финансовата криза от 2007 г., довела до световна рецесия и по-тясна финансова регулация, обориха този съмнителен модел на препитание.

Компютаризираните системи за високочестотна търговия, базирана на определени алгоритми, в момента допринасят за между 50 и 70% от търгуваните обеми на борсите.

Трейдърите все по-често регистрират големи загуби в рамките на един търгуван ден, като не се отказват, надявайки се, че ще успеят да си върнат загубените средства с бъдещи печалби.

Те също така са изправени пред по-високи разходи за комисиони и конкуренцията на компютъризираните алгоритми, които се борят за същото като тях.  Въпреки че като цяло средата е срещу „трейдърите“, историята познава някои достатъчно умни, смели и разполагащи с капитал трейдъри, които са се доказали във времето.

Кои са най-великите живи трейдъри? От изданието Investopedia дават три имена, които със сигурност ще останат в историята на финансовите пазари.

Пол Тудор Джоунс (1954 - до момента)

Основателят на Tudor Investment Corporation, хеджфонд, управляващ активи на стойност 12 млрд. долара, е направил своето богатство, скъсявайки акции по време на краха от 1987 г.

Залагайки на инструменти, традиционно използвани за застраховка на портфейли, Джоунс е успял да утрои портфейла си от къси инструменти по време на черния понеделник през 1987 г. Богатството му се оценява на 3.6 млрд. долара към днешна дата и той текущо управлява фонда си.

Джордж Сорос (1930 - до момента)

Това може би безспорно е най-популярният трейдър в историята на бизнеса, известен във финансовите среди като „човекът, който победи централната банка на Великобритания“. През 1992 г. Сорос е направил залог в размер на около 1 млрд. долара, че британският паунд ще се обезцени.

По това време паундът е влизал в европейския паричен механизъм, гарантиращ движението на валутите в относително тесни допустими граници с цел повишаване на стабилността на финансовата система.

Сорос е забелязал, че паундът не е достатъчно фундаментално силен, за да участва в подобен механизъм и е направил „къс залог“ върху британската валута. Това му е донесло огромна печалба. Към днешна дата състоянието на милиардера се оценява на около 19 млрд. долара, а той се е оттеглил от активното управление на своя фонд - Quantum Investment Fund.

Джон Поулсън (1955 - до момента)

Според някои, Поулсън е направил „най-голямата сделка на всички времена“, като е направил залог за срив на пазара на недвижими имоти посредством свързани с пазара деривати. Богатството си трейдърът е натрупал през 2007 г. Поулсън е основал Paulson & Co. През 1994 г. и е бил относително непознат за Уолстрийт до 2007 г.

Предвиждайки пукането на имотния балон, той е реализирал печалба за фонда си в размер на около 15 млрд. долара през тази година, от които лично за себе си такава от 3.7 млрд. долара.

Към днешна дата Paulson продължава да управлява фонда си, като богатството му се оценява на около 11 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg