Обезсилени акции от 19-и век се продават по-скъпо от тези на действащи банки днес

2347
Обезсилени акции от 19-и век се продават по-скъпо от тези на действащи банки днес

В днешните времена някои акции не струват и колкото хартията, върху която са отпечатани, пише Dailymail. Странно, но има и такива, за които се плащат луди пари и то не заради дела от капитала на компанията, а заради хартията.

Може би и не сте чували за “скрипофилия” - в някои речници тази дума дори я няма. Това не е болестно състояние, а хоби. Думата има гръцки произход и означава колекциониране на стари (и обезсилени) акции, облигации или сертификати.

Най-старите от тях имат не само колекционерска, но и историческа стойност. Те обикновено са красиво ръчно изписани и с изящна украса по краищата.

Първият сертификат за притежание на акции в Standard Oil Company от 19-и век с подписа на Джон Д. Рокфелер бе продаден през 2000 г. за сумата от 82 000 английски лири, а днес цената му може да достигне и до 110 000 лири. През 80-те години сертификатът е струвал 3 000 лири, а през 70-те едва няколко паунда. Днес обаче има само няколко такива запазени хартийки и това определя високата им стойност.

Най-скъп засега в света е първият издаден сертификат на Deutsche Bank, датиращ от 1871 г. През 2004 г той бе продаден за 83 000 паунда.

Концепцията за ценни книжа се заражда преди хиляди години, но първите такива се появяват през 17-и век, когато за пръв път започват да се издават облигации с авантюристичната цел за международно търгуване. През 80-те години компютъризирането направи акциите на хартия почти непотребни.

Митична легенда за всички колекционери са сертификатите за притежание на акции на East India Company от 1601 г., но нито един не е запазен до днес.

Най-голям интерес има към книжа, издадени преди началото на Втората световна война. След падането на комунизма на мода сред колекционерите станаха стари руски и китайски акции. Книжа от времето на китайската империя и царска Русия поскъпнаха с около десет пъти през последното десетилетие.

Някои акции, издадени преди руската революция, останаха листнати на лондонската борса до комунистическо време, но на тях се гледаше като на хартийки без никаква стойност. Оказва се обаче, че не точно така и Dailymail съветва англичаните, които ги пазят, да проверят колекционерската им стойност.

Според ценители най-красиви са американските акции, защото са най-шарени и най-красиво изписани.

Ентусиастите казват, че събирането на стари книжа е не само добра инвестиция, но и нещо много интересно – има толкова много видове акции на компании от различни индустрии и държави, има дори такива написани върху козя кожа!

Експерти съветват, ако имате намерение да купувате такива книжа, да внимавате за състоянието на хартията и за подписите на нея – добра инвестиция са само най-запазените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...