Опасността на златната мания

1621
Опасността на златната мания

Настоящите несигурни времена и страхът на инвеститорите от инфлация доведоха до това златото да поскъпне до нова рекордна стойност през настоящата седмица.

Златото никога не е бил по-популярен инвестиционен актив, като за него се тръби по реклами дори по вестници, радиа и телевизии. Това би могло да се приема като предпоставка за балонизиране на актива, коментират специалисти.

И докато отправящите това предупреждение са съгласни, че можем да станем свидетели и на по-нататъшно поскъпване на метала, използван като застарохавателен инструмент, те призовават за изключително голямо внимание от инвеститорите.

Причините за поскъпването на метала включва фискалната криза в Европа, високия дефицит на САЩ и опасенията от инфлация.

Насреща обаче стои поскъпването на долара, което ако продължи, може да ограничи бъдещото повишение при благородния метал. Обикновено цената на златото се движи обратно на тази на долара.

Репутацията на златото, като спасителен остров е под съмнение, според някои специалисти. За разлика от останалите суровини, златото има ограничено индустриално приложение. Също така, за разлика от инвестициите на финансовите пазари, то не генерира доходи под формата на дивиденти.

Златото е поскъпнало с 84% през последните три години, но това не означава, че не е имало и трудни за инвеститорите времена, като например понижението му с 12.6% за периода между 2 декември и 8 февруари тази година.

В основна степен покупката на злато се използва, като застраховане срещу инфлацията. И тук обаче може да се срещне известно противоречие.

Вярно е, че златото изпревари значително инфлацията през 70-те. Средното повишение на цените за периода 1973-1981 година е възлизало на 9.3%. Пазарната цена на златото в края на 1972 година е била 63.91 долара за тройунция, а в края на 1982 година - 456.90 долара.

Това е поскъпване от 615% на фона на сумарна инфлация от 138%.

В по-дългосрочен план обаче, ефективността на златото като застрахователен инструмент срещу инфлацията е далеч по-противоречива.

Поради понижението в цената на златото между 1980-та и 2001 година, статистиката за златото за периода 1972-2001 година сочи доходност от метала от 336.5%. За сравнение, инфлацията за периода е 323.7%, а ръстът на инвестицията в S&P 500, заедно с изплащаните дивиденти, е била 2 466%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
20:05 | 16 May 2010
Когато става дума за МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ е не сериозно да се говори за БАЛОН.....!!!!.....Цената се определя единствено на БАЗА- ТЪРСЕНЕ - ПРЕДЛАГАНЕ.....!!!!.....Тука не става въпрос за ПАНЕЛКАТА от ЛЮЛИН - 6( при целия ми респект към този КВАРТАЛ)- а за ВИСОКО КАЧЕСТВЕН НИСКО РИСКОВ АКТИВ ИЗДЪРЖАЛ ПРОВЕРКАТА НА ВРЕМЕТО- златото е на повече от 5000- години-и успешно си върши РАБОТАТА.......!!!!????..... Има голямо търсене и малко предлагане и цената отива в НЕБЕТО.......като прибавиме и несигурноста в обрания БОСТАН наречен ЕВРО ЗОНА и НЕНАСИТНИЯ АПЕТИТ на ХЕДЖ ФОНДОВЕТЕ- мисля ИНТЕРЕСНОТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.......!!!!????.....
GOLDMAN SACKS
# 1
17:05 | 16 May 2010
ЗЛАТОТО Е СПАСЕНИЕТО НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ А СЕ ЗАПАСЯВАЙТЕ ПЪРВО ЩЕ ГРЪМНЕ ЕВРОТО ПОСЛЕ КИТАЙ ОТ ТАМ И ДОЛАРА
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg