Оптимистите отново правят „мечешка" услуга на инвеститорите

6233
Оптимистите отново правят „мечешка

През последните дни всички световни медии ни заляха с добри новини, как цивилизования свят вече излиза от кризата или поне свиването на икономиките е към своя край. Дълго време се въздържах да пиша по тази тема и причините за това са две.

На мен също ми е неприятно да пиша за лошите времена, които едва ли са приключили и второ, след 6 март, фондовите пазари започнаха солидно покачване, което докато протича е много трудно да са определи къде ще приключи то. За съжаление на всички, съвсем близо сме до неговия край.

Последните прогнози, които си позволих да направя по отношение на американските индекси бяха в края на февруари и началото на март 2009 г. Статията „Очаквате ли добри новини" бе публикувана от Profit.bg и тя беше с бича ориентация. Аргументите в нея се базираха на метод за анализ, който повечето хора приемат за екзотичен. Това e вълновата теория.

Всъщност, именно тя предлага, най-ранните сигнали, когато един тренд предстои да се развие. По ирония, когато на всички конвенционални икономически анализатори и финансови светила им се наложи да признаят в началото на годината, че рецесията се оказва много по тежка, отколкото са предполагали, ние вълновите анализатори бяхме първите, които съзряхме, че е време за по-голяма корекция нагоре.

Към края на февруари 2009 г. индексът S&P 500 завършваше пет вълни надолу и беше много логично да очакваме три вълни нагоре. Фигура 1 показва графиката, която описах на 20 февруари. Червената линия е проекцията на тренда съгласно правилата на вълновата теория.

Фигура 1 (20 февруари 2009 г.) - Вижте уголемена графиката

На 6 март тази корекция започна и към днешния ден, 18 август, картината изглежда по следния начин:

Фигура 2 (18 август 2009 г.) - Вижте уголемена графиката

Фактите са следните: вече завършени пет вълни надолу, последвани от три вълни АВС нагоре. Те са коригирали 38% Фибоначи, което означава, че минималните изисквания за завършена корекция са изпълнени. Посланието на тази ситуация, за нас вълновите анализатори е много просто.

Това е едно от нивата, от които е много вероятно да започва новото пропадане от мечия пазар с дъна далеч по-ниски от това, което имахме през месец март. В такива случаи започват въпросите от къде могат да се появят толкова лоши събития, че да „предизвикат" такъв срив?

Забележете, че съм поставил думата предизвикат в кавички. Отново ще обърна внимание на всички читатели, че външните събития не предизвикват пазарните движения, защото той винаги е месеци преди икономиката. Забележете, възстановяването на пазара започна още през март, а икономистите забелязаха сигнали на подобрение в стопанството едва през август. Закъснение от пет месеца.

Когато разберат, че отново са сгрешили цената на индексите ще бъде далеч по-ниска от тази, която имаме около върховете на пазара. Тук е мястото да направя важно уточнение. Както съм описал на фигура 1 не изключвам сценарий, при който корекцията нагоре да продължи още месец или два, достигайки до по-високите нива на фибоначи 50 или 60% от размера на целия спад. Когато това евентуално се случи, ние вълновите анализатори, отново ще се готвим за къси позиции. Към момента вече съм открил такава още на 12 август тази година, добавяйки към предходната позиция от май месец 2008 г. Мотивите за тези позиции се базират изцяло на Вълновата теория на Елиът.

Многократно ми се е случвало да бъда обвиняван от читатели, познати и мои курсисти, че точно заради такива статии се предизвикват панически разпродажби. Аз предлагам за размисъл една друга теза. Всъщност, много по-виновни за тежката обстановка по време на криза са онези оптимистично настроени анализатори, чиито прогнози подвеждат хората, които са рискували своите пари.

Ако много ви се ходи в планината и един синоптик Ви даде прогноза за слънчево и спокойно време, а вас Ви настигне буря, без да сте подготвени за нея, едва ли ще Ви се иска отново да го слушате повече. Но ако от метеорологичната служба Ви предупредят за опасностите, които да очаквате, Вие бихте имали адекватно поведение и бихте могли да се предпазите. Вие преценете, кой тип анализ ви е по-полезен. Прогнозата, която изказвам касае американските индекси, но имайки предвид, че българските са изключително чувствителни към движенията отвъд Океана, можем да се досетим, че посоката ще бъде същата като при индексите на развитите фондови борси.

Бедата е, че всеки, който не е успял да реагира навреме, за да започне да се освобождава от своите акции ще има големи проблеми с тяхната продажба. Постоянно се коментира, че обемите на търговия са отчайващо малки. При започване на нов мечи пазар всеки се досеща, че купувачите ще се изпарят на мига.

Разбира се, едни ще се доверят на конвенционалните анализи, други може да обърнат внимание на този забележителен метод Вълновата теория, която е част от техническия анализ. Това е въпрос на личен избор.

Ние вълновите анализатори не претендираме, че притежаваме кристална топка, с която да виждаме бъдещето, но сме разбрали, че инструментите на този метод ни дават огромно предимство. Ние също поемаме рискове когато търгуваме, но те са далеч по-малки от тези, които съпътстват търговията на останалите трейдъри и инвеститори. На нас ежедневно ни се налага да играем руска рулетка със своите пари. Само, че правилата на играта ни позволяват да изберем дали пистолетът да бъде зареден с пет куршума или само с един. Ние естествено се спираме на втория вариант.

Този анализ има прогнозен характер и не представлява предложение за покупка или продажба на акции. Той разкрива потенциалните възможности пред фондовите пазари, но извличането на печалба от страна на читателите изисква специфични умения.

Ивайло Груев http://www.home-traders.eu/

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
23:08 | 20 August 2009
Уважавам много автора, слядя с голям интерес всичките му побликаций, включително и книгите, но при този дефицит и огромния дълг и празните пенсионни фондове да очакваме бичи пазар на долара.....!!!!????......малко не сериозно ми звучи......хората или трябва да вдигнат данаците или да ФОРСИРАТ ПЕЧАТНИЦАТА.......второто ми се струва по вероятно......вижте и филмчето интересно е и анализатора е от печените......
кеш
# 1
23:08 | 20 August 2009
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1220791240&play=1
KManolov
# 2
18:08 | 19 August 2009
Радвам се, че има хора които познават с такава голяма точност и много им завиждам. Не казвам, че не вярвам на автора, но не виждам защо трябва по индекса на 500 най-ликвидни щатски компании да се пише статия в стил обобщаващ общата посока на пазарите все едно, че в края на м. август ще започнат масови разпродажби, вкл и у нас. Това, че ще ли да се изтеглят масово купувачите при евентуален спад си го знаем, ама въпроса е колко от продавачите ще са склони да продават на огромна загуба, при положение че преди 1 седмица са влизали с двата крака? А какво ще стане, като почне след месец два да се говори за застрашаваща инфлация в щатите? Тия трилиони долари не се печатат от БНБ и не се изсипват в БГ. А американците май по-добре знаят, че като имаш повече налични пари в икономиката активите струват повече, май за това златото на 950 щ.д. а петрола е на 70 щ.д. След ресурсите би следвало да се покачат и акциите на предприятията , които ги използват тези ресурси. Може и да бъркам, ама складовите наличности от стоки съвсем скоро ще са се изчерпали. Като поскъпнат акциите там, не трябва ли да се отрази и на другите пазари. Лично мнение.
Boreto
# 3
21:08 | 18 August 2009
Много интересен анализ, и аз смятам, че е много рано за силен бичи тренд.
za men
# 4
20:08 | 18 August 2009
C? e A, a skoro B moze bi
интересуващ се
# 5
20:08 | 18 August 2009
Благодаря за реакцията! мисля, че е в полза на всички. Успех!
haha
# 6
17:08 | 18 August 2009
predi meseci kaza 4e 6tql da se zadalbo4i spada...napisah ti 4e 6te stane to4no obratnoto..ne 4uvate.... Kak misli6 dali fondoviq pazar nqma da otigrae krizata predi da zase4ete 1 va i 2 ra valni.. I DA SLED ZAVUR6EN CQL CIKUL...KAKVO LI SLEDWA ...HAHAH A za analizite predi tova za eur/usd i drugi nqma da govorq ....
Profit.bg
# 7
17:08 | 18 August 2009
Под графиките има активен линк с уголемен размер на графиките. Поздрави.
poznat
# 8
13:08 | 18 August 2009
bravo Ivo.otnovo si na nivo :)
aleksandar
# 9
13:08 | 18 August 2009
На основата на първия анализ "Очаквате ли добри новини" добри пари спечелих, сърдечни благодарности г-н Груев :)
интересуващ се
# 10
12:08 | 18 August 2009
може ли малко по-сериозно?! да дадете графиките във вид, в който може да се видят без микроскоп???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg