Осем правила за изграждане на дългосрочен портфейл от ценни книжа

1556
Осем правила за изграждане на дългосрочен портфейл от ценни книжа

Правилният подбор на компаниите в даден портфейл е една от първите и основни стъпки към успешно инвестиране, без която всеки инвеститор е обречен на неуспех на финансовите пазари в дългосрочен аспект. Ето и осем правила за подбор на акции от дългосрочни инвеститори, публикувани във финансовото издание RealMoney.

На първо място се препоръчва на инвеститорите да отделят достатъчно време да анализират различните индустрии, както и кои са водещите компании в тях.

Добре е да се подбират компании във водещи индустрии, които се представят добре през последните години, както и в компании сред тях с водещи позиции, силен ръст на финансовите им резултати през последните три години.

Друга алтернатива е търсенето на недооценени компании в добри индустрии, където трендът в цената на компаниите все още не е догонил този на сектора.

На второ място се препоръчва да се търсят компании - силни конкуренти на водещите в сектора, които са относително по-евтини, което може да се изразява в по-ниско съотношение цена-печалба, по-ниско съотношение цена-счетоводна стойност, по-ниско съотношение цена-продажби и др. подобни.

Третият съвет към инвеститорите, желаещи да изградят своя дългосрочен портфейл е да се придържат към компаниите, определяни като "качествени" в сектора.

Много често сами по-себе си по-ниските финансови съотношения на дадени компании, в сравнение с пазарните лидери и особено ако те са се запазвали такива през годините не е случайно и може да е продиктувано от заложени рискови фактори, свързани със съответната компания. Добре е да се придържате към инвестиране в "сините чипове" в избраната от Вас индустрия.

Следващият съвет на финансовите специалисти е да инвестирате в акции, които са с подходящ размер за обслужване на пазарните си ниши. Често фактът, че дадена относително малка компания е в изключително перспективен сектор с големи възможности за растеж не е достатъчен, а компанията може да е ограничена откъм ресурси за адекватен ръст.

Като пети съвет към инвеститорите се дава това да анализират винаги и задълбочено финансовите отчети на компаниите. При надеждно счетоводство и доброто му интерпретиране, финансовите отчети могат да дадат значителна по размер информация на инвеститорите и да ги предпазят от грешни инвестиционни решения.

Инвеститорите биват съветвани още да следят капиталовите потоци на компаниите и използването на свободните парични средства. Добре е да се избягват компании, чиито ръководства са съставени от акционери, инвестиращи или изкупуващи собствени акции от компанията в ущърб на останалите акционери.

Добре е портфейлът да се ребалансира периодично, в случай че теглото на дадена акция превиши с 20% първоначално определеното тегло в портфейла.

На последно място специалистите препоръчват на инвеститорите с дългосрочни цели да правят промени в портфейлите си три или четири пъти в годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg