Пет финансови грешки, които дори умните хора допускат

5333
Пет финансови грешки, които дори умните хора допускат


Мислите си, че сте много информирани и разбирате от финанси? Мислите, че знаете какво правите с парите си и всичко е под контрол?

Всъщност много хора си мислят така, и въпреки това имат дългове. Защо? Има някои основни грешки, които дори интелигентните и финансово образовани хора правят - оставят финансите изцяло на половинката си, купуват неща, само защото са им предложили отстъпка и т. н.

Bankrate.com обобщава петте най-важни такива грешки:

1. Броите стотинките, а левовете харчите бързо.

Понякога когато спестявате пари, това ви излиза по-скъпо.

Например – карате до най-отдалечения мол в града, само защото в еди-кой си магазин има промоция. Замислете се колко голяма е отстъпката и дали няма да изхабите бензин за повече пари и да загубите часове време, които бихте могли да използвате за нещо по-важно.

Да не говорим, че веднъж влезли в мола има опасност да купите и други неща, които не са влизали в плановете ви.

Има една поговорка „Евтиното излиза скъпо“ - причината някои стоки да са по-евтини е, че качеството им е по-лошо. За това винаги първо си отговорете на въпроса „Струва ли си?“

Съвет: Когато използвате намаление, използвайте спестените пари за нещо смислено. Ако сте купили домашен уред за например 100 лева по-малко, защото сте ползвали промоция, още същата седмица внесете 100 лева в сметката си или ги инвестирайте. Това, че сте ги спестили веднъж, не означава, че ако ги профукате за някоя глупост, сте направили голяма сделка.

2. Не следите кредитната си история

Всеки път когато кандидатствате за заем, както и в други случаи, като наемане на жилище например, служители проверяват кредитната ви история. Не допускайте черни петна по нея.

Съвет: Внасяйте редовно вноските по кредитните си карти или покупки на лизинг и винаги знайте колко дължите и в какъв срок. Правете си такава „ревизия“ преди всяка по-голяма покупка.

3. Считате, че пестенето на пари е депресиращо.

За много хора усилието да си изготвят бюджет и самата мисъл, че трябва да ограничат разходите си е толкова потискаща, че не го правят изобщо.

Съвет: Спестявайте поне в определени сфери. Все има неща, където можете да си позволите да се контролирате по-строго - дали в категория „дрехи“ или „кафета навън“, или „вестници и списания“ - със сигурност има нещо, което не ви е приоритет. Изберете една-две такива сфери и „затегнете колана“ поне там.

4. Невидимите разходи

Наричат ги “невидими разходи”, “изтичането на пари” и др. Това са малки суми, които харчите всеки ден без дори да се замисляте, като шоколадчета, капучино от павилиона отсреща и тн. Въпреки че става въпрос за малка сума и наглед незначителен разход, ако пресметнете колко харчите по този начин за целия месец, ще видите, че тя никак не е незначителна.

Съвет: Пресметнете точно колко пари давате за кафе от автомата на месец, или колко - за вестници и списания, и си записвайте тези разходи. Не казваме да не си купувате вестници и списания, а да сте наясно, с това колко пари харчите за т нар „малки неща“.

5. Оставяте всичко (или почти всичко) на половинката си.

Как можете да знаете какво е финансовото ви състояние, ако вие дори не знаете колко ток плащате и в кое чекмедже са сметките за парното?

Съвет: В управлението на парите на едно семейство трябва да участват и двамата съпрузи. Дори и единият от двамата да надделява по отношение на вземане на решения, а другият да е по-пасивен, важното е и двамата да имат информация за разходите.

По-голямата част от хората са „виновни“ поне по една точка от гореспоменатото.

Ако все още сте убедени във финансовата си стриктност, опитайте се да отговорите точно на следните въпроси:

- Знаете ли със сигурност в кое чекмедже/шкаф се намира последната ви сметка за ток и за колко лева беше тя?

- Какъв е точният баланс по дебитната ви карта? А приблизителния по този на половинката ви?

- Каква сума точно се съдържа в момента в портфейла и джобовете ви?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Гошко
# 0
00:02 | 2 February 2009
И живейте като скотове
Ели
# 1
14:02 | 1 February 2009
Грешките, които посочвате са много важни и колкото повече хора се запознаят с тях т.е. го прочетът и осмислят, толкова по-добре ще бъде за тях. Ще разберът, че не можеш да харчиш, да купъваш ненужни неща, да си плзволяваш неща, за които нямаш финансова обеспеченост само защото са "промоция" или някои си ги е купил. Човек не моге да има всичко.
stefka
# 2
14:02 | 1 February 2009
super.
Владо
# 3
13:02 | 1 February 2009
Първия и последния ви съвети никак не бих ги нарекъл такива, ако се целите към "интелитентните и иначе финансово образовани читатели". Това са елементарни неща, за които човек е напълно естествено да се замисли, ако сам си заработва парите!
fatima
# 4
00:02 | 1 February 2009
англичаните имат една поговорка;не съм толкова богат,че да си купувам евтини неща. а масовата психология е много интересна,когато тръгне някаква реклама на промоция,повечето хора са напълно убедени,че купуват нещо на далавера,без да си дават сметка,че точно тая вещ не им е необходима в момента,но щом е на промоция,трябва да я вземат непременно. а най-голямото откритие на американците е:те не задоволяват потребности,те ги създават.потребност за напълно непотребни неща.купуване заради самото пазаруване.шопингмания.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...