Пет грешки, които ви дебнат, когато инвестирате за първи път

4796
Пет грешки, които ви дебнат, когато инвестирате за първи път

Първият път, когато инвестирате, независимо на каква възраст, си е истинско предизвикателство. Колкото и да се опитвате да задържите „бизнес“ изражение на лицето, вероятно отвътре ви раздира силно вълнение.

Не се възпирайте! Вие заслужавате да празнувате! След дълго планиране и упорита работа, най-накрая парите ви ще работят за вас.

Да бъде човек финансово стабилен е добро нещо. Много са факторите обаче, които определят дали инвестицията е практична и успешна.


Не скачайте в нещо, което изобщо не познавате. Може да се окаже, че водата е по-дълбока от очакваното. Затова препоръчваме да избягвате тези рискове пред инвестиращите за първи път:

1. Сключване на сделка, без да сте я опознали  

Не се отказвайте от предпазливостта. В същото време да слагате всички яйца на едно място е добре известна грешна практика.

Не забравяйте, че говорим за пари, в изкарването на които сте вложили много труд. Не бихте ли искали да знаете плюсовете и минусите на инвестицията, в която се втурвате?

В наши дни има много онлайн ресурси, с които можете да си обясните неяснотите. Освен това можете да посещавате семинари и курсове. Разбира се, никак не е зле да се консултирате с финансов съветник.

2. Инвестиране на спестяванията

Когато инвестирате парите си, представете си, че сте ги загубили.

Печалбата не е гарантирана. Затова е важно вътрешно да сте с нагласа, че вече ги нямате. Те не са част от фонда за „черни дни“.

На каквото й инвестиционно решение да сте се спрели, риск съществува.

3. Нетърпеливостта

Много хора смятат, че незабавното инвестиране гарантира финансова печалба. Всъщност повечето от най-добрите инвестиции изискват узряване. Много години, за да има реална печалба.

4. Купуване на евтини акции, без да знаете защо са евтини

Ако играете на борсата, може да ви привлича идеята да купувате акции, които изглеждат евтини или са евтини от дълго време. В този случай има два варианта – да си намерите доверен съветник-експерт в областта или да се примирите с мисълта, че тези акции няма да повишат цената си, така или иначе. Т.е. печалба няма да има.

5. Не гледате на нещата в мащаб

Независимо как инвестирате парите си, важно е да сте наясно с обстановката. Избори, банкрути и т.н. Дори един конкурс за красота от световна величина е способен да повлияе на икономическите фактори в краткосрочен план.

Имайте предвид тези обстоятелства и ще съумеете по-реалистично да управлявате парите си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg