Пет начина да опазите банковата си карта

2382
Пет начина да опазите банковата си карта

Посетете и нашата Фейсбук страница

Вие или някой ваш познат били ли сте жертва на банкова измама? Никой не е застрахован, но някои действия могат значително да намалят риска от това:

1. Крийте ПИН-а си.

Това се разбира от само себе си? Очевидно не, като се има предвид количеството откраднати данни данни и ПИН-кодове. Не забравяйте не само да криете клавиатурата, докато въвеждате ПИН-код, но и да стоите близо до устройството, за да не позволите друг да вижда какво правите. На някои банкомати има малки огледала, поставени именно за да следите дали някой не наднича зад гърба ви.


Запишете на лист номера на картодържателя си и го носете в себе си- в някои случаи измамниците слагат лепенка с фалшив телефонен номер.

Не се връзвайте и на т. нар. „ливанска примка"- картата ви блокира в банкомата и услужлив непознат ви предлага помощ, но трябва да му кажете ПИН-а си.

2. Изберете банкомат.

Огледайте устройството, от което ще теглите пари. Ако нещо ви се стори подозрително, ако има липсващи копчета или слота за картата изглежда изгорен, по-добре минете на друг банкомат. Ако в процеса на теглене установите нещо подозрително-нулирайте операцията.

3. Дръжте точна сметка на наличностите си.

Това не е предпазна мярка, но хората, които винаги знаят с каква наличност разполагат и следят транзакциите по картата си, успяват по-бързо да реагират при злоупотреба. Между възможните опции е да се абонирате sms-известяване при финансови операции с вашата банкова карта. По думите на банкови служители има случаи, когато клиентите установяват, че са станали жертва на измама три-четири месеца по-късно, когато едва ли нещо може да се направи.

4. Следете картата си.

Дръжте картата си под око, докато плащате с нея от ПОС-терминал в магазина. По принцип- трябва да може сами да поставите картата в устройството. При това статистически касите на магазина са едно от най-честите места, около които хората губят картите си, затова веднага след приключване на операцията, оставете покупките и приберете първо картата си. Никога да не оставяте картата си върху плота на касата, в очакване служителят да я вземе.

5. Вземаш парите и бягаш.

След приключване на тегленето- вземете картата, парите и разписката си. В разписката се съдържа информация за вашата сметка и наличност, така че не я изхвърляйте в най-близкия кош до банкомата.

Посетете и нашата Фейсбук страница

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg